În cât timp vinde statul acțiunile Rompetrol

În cât timp vinde statul acțiunile Rompetrol

Statul a făcut, săptămânile trecute, un pas pentru a primi înapoi o parte din datoria istorică a Rompetrol Rafinare. Însă nu există un termen limită, oficial

Guvernul a aprobat, printr- o hotărâre, vânzarea prin licitație cu strigare a unui pachet de 26,7% din acțiunile pe care le deține la Rompetrol Rafinare, acțiuni primite în contul datoriei istorice pe care compania o avea la stat. Prețul de pornire va fi fixat de Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri, dar nu poate fi mai mic de 200 de milioane de dolari.

Decizia vine în completarea unui memorandum semnat anii trecuți între stat și compania petrolieră, compania angajându-se să cumpere pachetul de acțiuni. Kazahii de la KazMunai- Gaz, acționarii majoritari ai Rompetrol, se obligau astfel să participe la licitația anunțată zilele trecute de stat și să ofere un preț de minim 200 de milioane de dolari. Deși există un acord cu Rompetrol privind vânzarea acțiunilor, hotărârea de guvern nu exclude posibilitatea ca tranzacția să nu aibă loc: „Prețul de adjudecare al pachetului de acţiuni nu va fi mai mic de 200 milioane de dolari, în caz contrar urmând a nu se finaliza vânzarea acțiunilor”, scrie în hotărâre.

Ce spun oficialii companiei

Ne puteți urmări și pe Google News

Ministerul responsabil de derularea licitației nu a putut comunica până acum când ar putea fi organizată tranzacția. Însă, într-un interviu acordat revistei „Capital”, Azamat Zhangulov, vicepreședinte senior al KMG Internațional, spune că „procesul de privatizare“ va dura aproximativ 10 luni, cel mai probabil licitația urmând să fie organizată în prima parte din 2016. Se așteaptă statul și la alți ofertanți în cazul pachetului de acțiuni? Oficialii românii nu neau oferit un răspuns. Azamat Zhangulov este de părere însă că nu vor exista alte companii interesate.

Un an de tăcere

Pachetul total deținut de stat la Rompetrol Rafinare este de 44,7%, statul devenind acționar în rafinărie în 2010, în contul unei datorii pe care compania o avea către stat, în valoare de 603 milioane de dolari. În ianuarie 2014, atunci când era aprobat de către Executiv memorandumul semnat cu Rompetrol, este trecută promisiunea de răscumpărare a pachetului format din cele 26,7% din acțiuni, pentru 200 de milioane de dolari. În urma vânzării, statul va mai rămâne acționar cu un pachet de 18% din acțiuni.

Fondul de investiții

În memorandum există și o prevedere legată de constituirea unui fond de investiții. Compania petrolieră se angajează să realizeze, împreună cu statul român, un fond de investiții kazah- român în valoare de un miliard de dolari. În cadrul acestuia, statul va deține 20%, iar kazahii 80%. Prin acest fond ar urma să se realizeze investiții în valoare de un miliard de dolari, pentru o perioadă de șapte ani. Investiția în fond va fi în valoare de 150 de milioane de dolari, din care statul va contribui cu 30 de milioane de dolari. Același memorandum prevede că, în urma implementării tranzacției, vor fi încetate toate litigiile și măsurile administrative inițiate de MFP împotriva RRC, ca urmare a conversiei în acțiuni a obligațiunilor deținute de statul român și nerăscumpărate de RRC până la scadență