În fiecare an, în UE sunt aruncate 5 milioane de tone de haine și textile, iar 100.000 de tone de haine și textile de uz casnic sunt aruncate în Bulgaria, ceea ce echivalează, de exemplu, cu de cinci ori greutatea Palatului Naţional al Culturii de la Sofia.
Se cumpără haine chinezești, de calitate scăzută, apoi se aruncă
Concluzia este că noi cumpărăm aproape 15 kg de textile pe an și aruncăm 11 kg, spune Sirma Jeleva, director executiv al Asociației Bulgare pentru Materiale Textile, într-un interviu acordat BTA.
Suntem victimele „modei rapide”, iar datele arată că ne purtăm hainele doar de 7-8 ori, explică Jeleva și adaugă că oamenii de multe ori nu se gândesc la amprenta lor personală.
Site-urile chinezeşti cu produse ieftine sunt acum de mare succes. Acestea sunt însă de calitate scăzută și, în majoritatea cazurilor, nu sunt supuse controlului din punct de vedere al cerințelor legislative europene legat de modul în care au fost produse, ceea ce ascunde riscuri pentru sănătatea persoanelor care le folosesc.
Haine second-hand, o alternativă
„Nu în ultimul rând, acestea sunt şi probleme sociale, deoarece există dovezi că şi condițiile de muncă din timpul producției sunt inacceptabile. În plus, au un impact foarte negativ asupra modelelor de afaceri durabile pe care Europa le promovează și încearcă să le impună”, subliniază Jeleva.
Ea adaugă că crește o generație care este preocupată de mediu și se luptă cu „moda rapidă”, văzând o alternativă în hainele second-hand.
Dacă ne aruncăm hainele care nu ne trebuiesc în containere, acestea merg direct la groapa de gunoi. Acolo se descompun vreme de zeci de ani, contaminează solul și apa și eliberează emisii nocive.
Reciclarea textilelor este o sarcină complexă, deoarece majoritatea hainelor sunt realizate din materiale diferite. În 2025, fiecare stat membru al UE, inclusiv Bulgaria, trebuie să aibă un sistem de colectare separată a textilelor cu acoperire națională.
85% dintre deșeurile textile, reciclate
Potrivit datelor de la UE, un european cu un nivel de trai mediu a cumpărat între 15 kg și 26 kg de produse textile în ultimii 5 ani. Asta înseamnă mai mult decât emisiile pe care maşina lui le produce când merge şi se întoarce de la muncă în aceeaşi perioadă.
Numai în ultimii trei ani, companiile membre ale Asociației Bulgare pentru Materiale Textile au sortat și procesat aproximativ 100.000 de tone de deșeuri textile. Peste 85% dintre ele sunt pregătite pentru reutilizare sau reciclare, spune Jeleva.
Impactul asupra mediului al producției de textile este uriaș - emisiile cu efect de seră ale industriei textile sunt mai mari decât cele ale sectoarelor aviație, transport feroviar și transport maritim, luate împreună. Aceasta înseamnă între 8 şi 10 procente din toate emisiile din lume în decurs de un an, potrivit Sega.
(Traducerea: Mirela Petrescu, RADOR RADIO ROMÂNIA)