Zile de foc la PSD! Cele patru nume pentru un scaun fierbinte
- Ioan Bujor
- 23 august 2019, 13:56
Una dintre cele mai așteptate decizii din partea conducerii PSD este alegerea unui nou ministru la învățământ, în condițiile în care școala începe cu grave probleme. EvZ a prezentat, încă de la începutulsăptămânii, care sunt variantele.
UPDATE - „O să vă spun după ce o să am votul CEx-ului. Un om care să cunoască sistemul”, a declarat premierul Viorica Dăncilă, întrebată cine se va ocupa de portofoliul învățământului.
Viorica Dăncilă este în căutarea unei persoane care să ocupe fotoliul de la minister, pentru că la aproximativ o săptămână după începerea noului an școlar, interimatul lui Valentin Breaz va expira. În prezent, conform unor surse politice, sunt vehiculate mai multe nume pe care șefa Executivului le ia în calcul.
Premierul Viorica Dăncilă a anunțat vinerea trecută, la Iași, că „în scurt timp” va nominaliza un nou ministru al Educației și preciza că va merge în ședința Comitetului Executiv al PSD cu mai multe propuneri pentru această funcție.
Totodată, aceasta este de părere că persoana care va ajunge în fruntea Ministerului Educaţiei trebuie să ştie toate problemele care există în sistem, mai ales în cel preuniversitar.
„O să vin cu mai multe propuneri, o să discut în CEX despre acest lucru. Cred că trebuie să vină cineva care să cunoască problemele mai ales din învăţământul preuniversitar, unde am văzut că sunt mai multe probleme. Cred că trebuie să fie cineva implicat şi care să acţioneze foarte repede, pentru că, aşa cum ştiţi, pe 9 septembrie începe anul şcolar”, a declarat Viorica Dăncilă într-o conferință la Iași.
Chiar dacă nu a precizat niciun nume, surse politice au declarat că deja în interiorul partidului a fost stabilită o listă cu câteva propuneri: Florian Lixandru, în prezent secretar de stat pentru învățământul preuniversitar în Ministerul Educației, Ioana Mihaela Neacșu, inspector școlar general în Capitală, Valentin Cuibus, inspector general la Cluj.
Alte variante pentru șefia ministerului ar fi și tehnocratul Radu Szekely, expert în educație și fost consilier în MEN.
Pe lista inițială au mai fost două nume - Măriuca Talpeș de la Coaliția pentru Dezvoltarea României și Corina Puiu, cofondator Teach for Romania, însă acestea au refuzat nominalizarea, susțin sursele citate.
Florian Lixandru
Din martie 2018 și până în prezent este secretar de stat în Ministerul Educației Naționale. Înainte, timp de aproape șase ani, a fost inspector școlar general la Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB).
A terminat Academia de Studii Economice, specializare contabilitate și informatică de gestiune. Conform unor surse EVZ, ar fi cel mai potrivit pentru această funcție, „mai ales că a urcat treaptă cu treaptă, fiind mai întâi profesor, apoi director, inspector adjunct, inspector școlar general și ulterior secretar de stat.
Are o mare vechime în educație și știe exact cum să procedeze în diferite situații”. Totodată, conform CV-ului, în 2016 a urmat Colegiul Național de Apărare, unde a studiat „Securitate și bună guvernare”.
Radu Szekely
Este fondatorul Școlii Finlandeze din Sibiu și expert în educație la Comisia Europeană. A fost consilier pe probleme de strategie al fostului ministru al Educației, Ecaterina Andronescu, timp de aproape 6 luni. Radu Szekely a coordonat viziunea „Educația ne unește”, proiectul lansat în luna martie de fostul ministru Ecaterina Andronescu, un proiect destul de controversat, un proiect de reformare a sistemului de educație românesc.
„A fost o surpriză să citesc din presă despre faptul că aș fi pe lista scurtă de nominalizări. Până la această oră nu am fost contactat în mod oficial de nimeni. Faptul că am fost nominalizat demonstrează că există persoane în Guvern care apreciază atât proiectele pe care le-a început cabinetul precedent, cât și ideea de continuitate”, a declarat pentru EVZ, Radu Szekely
Valentin Cuibus
În prezent șeful Inspectoratului Școlar Județean Cluj, și-a început cariera acum foarte mulți ani. Nu a văzut cu ochi buni măsura propusă de Guvernul României prin care elevii ar fi trebui să primească un voucher în valoare de 10 lei pentru fiecare zi în care nu aveau absențe.
Într-o declarație pentru Ziar de Cluj, acesta spunea că „la prima vedere eu văd ideea unei mese calde, ca să îl determini să vină, să aibă niște facilități. Dar să îi dau bani să vină la școală nu cred că este necesar. Se pot găsi modalități, dar nu cred că ideea de a-i da bani e cea mai bună”.
Ioana Mihaela Neacșu
După plecarea de la ISMB a lui Florian Lixandru, în fruntea inspectoratului bucureștean a venit Ioana Mihaela Neacșu, mai precis pe 10 mai 2018. A intrat în politică în anul 2008. Din anul 2001, a ocupat atât funcția de director al liceului teoretic Grigore Moisil din Capitală, iar din 2004 a ocupat un loc în Consiliul local al Primăriei sectorului 6, unde a stat preț de două mandate.
În 2016, Mihaela Neacșu a candidat, pe listele Alianței electorale PSD + UNPR, pentru un loc în Consiliul General al Municipiului București, pe care l-a și obținut. „Mi-aș dori ca directorii de școli să aibă timpul necesar pentru a se dedica activităților manageriale cu adevărat importante - monitorizarea procesului instructiv-educativ, consilierea și îndrumarea cadrelor didactice, îmbunătățirea calității actului didactic, comunicarea cu beneficiarii, elaborarea și implementarea de proiecte educaționale cu valoare adăugată”, se arată într-o declarație a sa.