În apărarea României, Baconschi observă "vulnerabilităţile" spaţiului Schengen
- Adrian Cochino
- 11 ianuarie 2011, 21:47
Ministrul de externe Teodor Baconschi a apărat azi poziţia României în privinţa aderării la spaţiul fără frontiere interne al Europei, subliniind că "vulnerabilităţi există în tot spaţiul Schengen". Şeful diplomaţiei române a respins orice legătură între aderare şi ceea ce el a numit "speculaţiile economice" pe această temă. În acelaşi timp însă nu a uitat să amintească de investiţiile României în tehnologia franco-germană pentru protejarea frontierei.
Prezent la conferinţa pentru lansarea preşedinţiei ungare a UE, în care tema posibilei amânări a aderării României şi Bulgariei a fost discutată, Baconschi a declarat că ţara noastră îşi poate păzi singură graniţele şi poate asigura securitatea frontierelor europene, dar că, "în momentul în care alţii se îndoiesc de acest lucru, îi invităm: veniţi, vedeţi, verificaţi voi înşivă".
Baconschi a observat de altfel că vulnerabilităţi există în tot spaţiul Schengen, care "nu este o construcţie perfectă". "Pe toată frontiera sudică a UE pătrund în numere importante imigranţi clandestini din Africa de Nord, din Orientul Mijlociu. Este, cred, în interesul celor 27 să îmbunătăţească acest sistem prin cooperare", a spus el.
Ministrul a oferit şi un exemplu clar – Grecia, care cooperează cu alte state membre pentru a asigura securitatea frontierei. Baconschi a făcut astfel referire la problemele de la graniţa Greciei cu Turcia, unde UE a detaşat anul trecut echipele de grăniceri europeni ale FRONTEX pentru a stăvili fluxul de migranţi. Tehnologia franco-germană
Franţa şi Germania au semnalat încă de anul trecut că se opun aderării României şi Bulgariei la Schengen la termenul propus - martie 2011 - până când vor fi făcute progrese ireversibile în lupta împotriva corupţiei şi a criminalităţii organizate.
Azi, în vreme ce a subliniat că România este gata din punct de vedere tehnic pentru aderare, Baconschi a declarat că Mecanismul de Cooperare şi Verificare în domeniul justiţiei nu trebuie amestecat cu aderarea la Schengen, aşa cum aderarea nu trebuie amestecată cu ceea ce el a numit "speculaţii economice".
"Speculaţiile economice" din presă, alimentate şi de preşedintele Traian Băsescu, sugerau că poziţia Franţei privind amânarea aderării României are drept cauză pierderea, de către Paris, a unor contracte importante în ţara noastră.
Baconschi a precizat că "nu are sens să privim România ca fiind în afara pieţei interne şi gata să facă de pe o poziţie diferită concesii economice". "Nu suntem în negocieri pentru un acord de liber schimb cu UE. Toate chestiunle economice nu au relevanţă aici", a spus şeful diplomaţiei române.
În timpul intervenţiilor sale, ministrul a amintit însă că tehnologia în care a investit România pentru îmbunătăţirea securităţii graniţelor este produsă de Franţa şi Germania, chiar cele două state care se opune în mod oficial aderării în martie. "Am reuşit să creăm această infrastructură, avem cea mai evoluată tehnologie franco-germană în noul sistem, prin urmare, în condiţii normale şi dacă reuşim să depăşim şi turbulenţele interne şi această percepţie, în mare măsură greşită, eu cred că integrarea celor două ţări în Schengen va aduce un plus cuantificabil de securitate", a spus ministrul român.
Cu o săptămână în urmă, preşedintele Traian Băsescu cerea guvernului să nu mai aloce către EADS - companie pan-europeană în care criticii României, Franţa şi Germania, joacă un rol important - banii necesari pentru securizarea frontierei.
Drept răspuns, într-un interviu acordat EVZ, ambasadorul Franţei la Bucureşti, Henri Paul, declara că poziţia Franţei în dosarul Schengen "nu este determinată de vreo târguială".
Un orizont de timp
Baconschi a mai declarat azi că peste trei zile, experţii grupului de evaluare Schengen vor prezenta în Consiliu ultimul raport de evaluare pentru infrastructură şi aquis-ul Schengen în România şi Bulgaria. Ministrul a adăugat că, în cazul în care informaţiile privind întârzierile Sofiei se confirmă, atunci "îmi exprim speranţa că partenerii bulgari vor reuşi într-un timp foarte scurt să-şi pună la punct infrastructura tehnică, astfel încât, la o reevaluare finală, să îndeplinească toate condiţiile".
"După cum ştiţi, cele două state sunt cuplate în acest proces, nu luăm, deocamdată, în calcul nicio altă ipoteză", a spus şeful diplomaţiei române.
Baconschi a cerut de la Franţa şi Germania un orizont de timp privind aderarea. "Trebuie să vedem prin dialog politic bilateral ce aşteaptă Franţa, respectiv, Germania, pentru ca această temporizare a lărgirii Schengen să fie cât mai scurtă. Avem nevoie de un orizont de timp pentru a fi motivaţi şi pentru a avea sentimentul că această temporizare nu este un pretext, ci este cu adevărat o temere, pentru care este de datoria noastră ca parteneri, atât mai mult în cazul Franţei ca parteneri strategici, să o demontăm", a spus el.
LA PREŞEDINŢIA UE
Ungaria vede dificultăţi
Reprezentantul la Bucureşti al preşedinţiei ungare a UE, ambasadorul maghiar Oskar Fuzes, a asigurat că România se poate baza pe sprijinul Ungariei şi că aderarea ţării noastre şi a Bulgariei la Schengen este una dintre priorităţile Budapestei.
"Cred că în timpul preşedinţiei ungare, România şi Bulgaria vor deveni parte a spaţiului Schengen. Preşedinţia e conştientă de dificultăţile în acest caz, dar va face tot posibilul pentru a atinge acest obiectiv", a spus ambasadorul
Oskar Fuzes a apreciat că eventuala amânare a aderării celor două state la Schengen nu ar fi un eşec atât pentru Ungaria sau România, cât pentru integrarea UE.
În prezent, ceea ce Ungaria şi România încearcă să obţină de la Franţa şi Germania este un orizont de timp privind aderarea la Schengen. "Avem nevoie de un orizont de timp pentru a fi motivaţi şi pentru a avea sentimentul că această temporizare nu este un pretext, ci este cu adevărat o temere", a declarat ministrul de externe Teodor Baconschi.