În amintirea unui prozator de vârf al literaturii postbelice stins la jumătatea vieții

În amintirea unui prozator de vârf al literaturii postbelice stins la jumătatea vieții

84 de ani de la nașterea lui Sorin Titel (7 decembrie 1935, în satul bănățean Margina), mort la 49 de ani, pe 17 ianuarie 1987, la București.

Modernizatorul nr. 1 al prozei bănățene post-Ioan Slavici - toți prozatorii bănățeni de după, de la Daniel Vighi și Viorel Marineasa la Gabriel Marineasa și Radu Pavel Gheo îi sunt, într-un fel sau altul, debitori - a fost și unul dintre prozatorii de vârf ai literaturii noatre postbelice - apreciază criticul literar Paul Cernat.

Romane, scenarii de film, eseuri

„Lumea de periferie post-habsburgică a Banatului, cu comunitarismul său interetnic și tradițiile sale, e prinsă cu finețe și complexitate hipermodernă (cu ecouri inclusiv dinspre Nouveau Roman) în romane (Dejunul pe iarbă, Țara îndepărtată, Femeie, iată fiul tău, Lunga călătorie a prizonierului, Pasărea și umbra etc.), scenarii de film și proze scurte (Valsuri nobile și sentimentale, Noaptea inocenților ș.a.). Sorin Titel a fost și un eseist în marginea literaturilor străine (Hermnan Melville. Fascinația mării, În căutarea lui Cehov ș.a.)” - mai menționează Paul Cernat în crochiul închinat scriitorului.

În încheiere: „Sorin Titel a fost redactor la România literară în ultima parte a vieții; ulterior s-a discutat (cancanier și neproductiv) despre unele laturi „tulburi” ale existenței sale prematur încheiate. O biografie subiectivă i-a dedicat, după 1990, tatăl său, Iosif Titel. Potențialul său, inclusiv internațional, n-a fost suficient valorificat, deși în ultimii ani s-au făcut eforturi pentru readucerea sa în atenție”.

Ne puteți urmări și pe Google News