Împrumutul de la FMI ne îngroapă în datorii

Împrumutul de la FMI ne îngroapă în datorii

România nu va scăpa prea repede de datoria pe care o are la Fondul Monetar Internaţional.

Contractat la sfârşitul lunii martie, împrumutul ar trebui rambursat peste doi ani, ceea ce va duce la accesarea altor credite pentru a putea înapoia banii.

Afirmaţia vine chiar din partea BNR.

Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului Mugur Isărescu, a declarat că necesarul de finanţare al României va rămâne mare ani la rand, pentru că împrumutul de la Fondul Monetar Internaţional (FMI) creează noi nevoi de împrumut.

Împrumut necesar pentru stabilizarea leului Pe de altă parte oficialul spune că acordul a fost "maximul" pentru ceea ce puteau face autorităţile, pentru că a stabilizat cursul de schimb.

Oficialul BNR a explicat că, potrivit acordului cu Fondul, deficitul bugetar al României trebuie redus sub 3% din PIB în 2011, dar a precizat că există mai multe riscuri pentru această evoluţie, precum anul electoral, care ar putea crea derapaje pe partea de cheltuieli, precum şi o scădere a economiei cu mai mult de 4% şi inflaţia mai mică, care ar putea conduce la pierderi de venituri pentru buget.

Autorităţile române au semnat la sfârşitul lui martie un acord stand-by, pe doi ani, cu instituţia financiară pentru 12,95 miliarde euro, bani care intră în rezerva BNR, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.

CITIŢI ŞI: Pericolul din spatele acordului cu FMI Băsescu nu acceptă condiţii pentru banii UE Măsurile Guvernului după acordul de împrumut Împrumutul României, în atenţia Consiliului European

Ne puteți urmări și pe Google News