În perioada următoare, autorităţile vor decide câţi bani vom lua din afară. Sumele vehiculate sunt între 5 şi 20 de miliarde de euro.
Valoarea împrumutului pe care România trebuie să-l ia în perioada următoare de la ins tituţiile financiare internaţionale este, deocamdată, ţinută în secret de autorităţi. În piaţă se vehiculează diferite sume cuprinse între 5 şi 20 de miliarde de dolari.
În plus, nimeni nu vrea să-şi asume responsabilitatea acestei decizii. Preşedintele Traian Băsescu va ţine un discurs, luni, în parlament, despre posibilitatea ca ţara noastră să ia un împrumut extern. Astfel, şeful statului şi guvernul pun pe umerii legislativului decizia dificilă care trebuie luată în contextul crizei economice.
La rândul său, Roberta Anastase, preşedintele Camerei Deputaţilor, a declarat că parlamentul se poate pronunţa prin vot asupra unui acord de împrumut extern în funcţie de profilul acestuia. „Cu siguranţă zona executivă e cea care trebuie să vorbească despre necesitatea unei astfel de decizii, şi când spun executiv mă refer deopotrivă şi la preşedinte, şi la guvern”, a spus ea, citată de Mediafax.
PROTEJAŢI PE TIMP DE CRIZĂ Ne împrumutăm pentru zile negre
România trebuie să ia un împrumut mai mare decât strictul necesar al statului din acest an, consideră preşedintele Traian Băsescu, dar şi alţi cunoscători ai pieţei.
„Va trebui să vedem dacă ne asigurăm cumva, nu a fost luată o decizie, dacă ne asigurăm printr- un credit extern pe care să-l ţinem în rezervă, în cazul în care situaţia economică s-ar deteriora mai mult decât este prevăzut. Ne gândim la varianta unei centuri de siguranţă dacă situaţia ar scăpa de sub control”, a spus, joi, Băsescu, la un seminar care a avut loc în Polonia.
Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR), ne-a declarat că o sumă mai mare decât are nevoie statul este bine-venită pentru a susţine activitatea companiilor de stat şi private. Potrivit reprezentantului băncii centrale, astfel, statul nu va mai fi nevoit să utilizeze banii băn cilor, care vor putea fi folosiţi de sectorul neguvernamental, adică de populaţie şi de firme. Acest lucru „ar putea ajuta la dezgheţul creditării”, a precizat Vasilescu.
La rândul său, analistul financiar Bogdan Baltazar susţine că, alături de bani din surse europene, un acord stand-by cu FMI, de unde „am putea să tragem în caz de nevoie”, este potrivit în acest context.
De câţi bani avem nevoie?
Surse guvernamentale susţin că România are nevoie de credite externe cuprinse între 5 şi 10 miliarde de euro, în mare parte de la instituţiile financiare europene, completate eventual cu bani de la FMI.
Bogdan Baltazar consideră că am avea nevoie de cel mult 20 de miliarde de euro. Din aceşti bani, 7-8 miliarde de euro de la Banca Europeană de Investiţii şi un acord stand-by cu FMI de cel mult 10 miliarde de dolari, restul fiind bani de la Comisia Euro pea nă sau Banca Centrală Europeană.
Adrian Vasilescu afirmă însă că abia acum se evaluează situaţia, iar pe „toţi cei care spun că ştiu cât va fi împrumutul să nu îi credeţi, că nu ştiu, au doar imaginaţie. Indiferent cât de sus sunt cei care spun”. El a precizat că împrumutul nu este o urgenţă şi deocamdată se evaluează costurile împrumuturilor.
O delegaţie a autorităţilor române a discutat, în această săptămână, cu reprezentanţii FMI în cadrul unei vizite la Washington. În această perioadă, autorităţile discută atât cu reprezentanţii Co misiei Europene, cât şi cu Banca Mondială şi FMI pentru a compara condiţiile unor eventuale împrumuturi.