Oamenii de afaceri nu agreează forma propusă de guvern a noii taxe şi nici aplicarea ei în perioadă de criză, deşi o consideră necesară.
Aproximativ 350 de milioane de euro este suma pe care guvernul ar putea să o colecteze anual prin impozitul forfetar pe care se pregăteşte să îl impună. Potrivit unei centralizări făcută de Ministerul Finanţelor, în anul 2007, din cele peste 617.000 de firme active, peste 242.000 au înregistrat pierderi. Altfel spus, aproape 40% din numărul total de întreprinderi au încheiat anul pe minus. Dacă acestea ar fi taxate cu circa 1.500 de euro pe an, în vistieria statului ar intra în plus peste 363 de milioane de euro. Însă nu toate domeniile vor suporta noul bir. Conform unui proiect de ordonanţă de urgenţă, societăţile comerciale care activează în anumite domenii vor plăti un impozit de 6.500 lei anual, dacă taxa de 0,5% din venituri este mai mică decât această sumă. Asta indiferent dacă firma are sau nu profit. Lovitură în anul crizei
Deşi sunt de acord în principiu ca toate firmele să fie obligate să contribuie la bugetul statului, oamenii de afaceri critică sistemul complicat ales de Finanţe şi momentul în care se va aplica noul impozit. „Deşi s-a ales o modalitate greu de gestionat, principiul de a lua câte puţin de la toţi rămâne corect. Noi am propus aplicarea unei sume fixe, în funcţie de cifra de afaceri declarată, deoarece este un sistem mai simplu şi nu lasă loc de speculaţii”, spune Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri, citat de Mediafax.
La rândul său, Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional al IMM-urilor, cere Fiscului să ţină cont de comportamentul din ultimii ani al companiilor şi de dimensiunea afacerilor. În opinia sa, ar trebui impozitate în acest mod numai firmele care au afaceri mai mari de 100.000 de lei pe an. Restul vor ajunge la faliment cu acest impozit, mai ales într-un an de criză. În plus, cei care au plătit impozit pe profit în ultimii ani trebuie să fie scutiţi de noua taxă, ne-a spus el. Nimeni nu scapă de noul bir Conform proiectului actului normativ, puţine domenii vor scăpa de noul impozit. „Taxa pe pierdere” ar urma să se aplice firmelor care fac tranzacţii imobiliare, închiriere şi leasing, investigaţii şi protecţie, comerţ cu excepţia celui cu maşini şi motociclete. Noua taxă va fi suportată şi de societăţile de reparaţii auto, de cele din transporturi rutiere, producţia alimentelor şi a băuturilor, de hoteluri, pensiuni şi restaurante. În plus, sunt vizate serviciile informatice, juridice, contabile, de management, consultanţă, arhitectură şi inginerie, analiza tehnică şi secretariatul.
Nu scapă nici agenţiile turistice, touroperatorii, serviciile turistice, activităţile sportive şi recreative. Chiar dacă nu este menţionată în mod expres în lista domeniilor puse la zid, orice activitate va putea fi considerată potrivită pentru taxare. Aceasta deoarece sintagma „alte activităţi de servicii” lasă loc de interpretări. Domeniile cu cele mai mari pierderi în 2007
ARGUMENT Pogea vrea să reducă evaziunea
Potrivit datelor Finanţelor, pierderile firmelor s-au ridicat, în 2007, la aproape 22 miliarde de lei, adică peste 5% din produsul intern brut (PIB). Societăţile pe minus au derulat afaceri de 134 miliarde de lei, a şasea parte din cifra totală de afaceri a firmelor româneşti de 770,4 miliarde lei. Sectoarele cu cele mai mari pierderi sunt cele unde activează multe microîntreprinderi, care au optat, majoritatea, pentru plata impozitului pe profit. Fiind pe pierdere, nu au plătit nici taxa de 2% din vânzări. „Dacă în sectoarele cu peste 80% microîntreprinderi, societăţile cu pierdere ar fi plătit cota de 2% din vânzări (cifra de afaceri) s-ar fi încasat la buget circa 1.311,5 milioane lei, ceea ce reprezintă circa 0,3% din PIB”, se arată într-un document al ministerului.
CITIŢI ŞI: DEZBATERE EVZ: Este impozitul fix o soluţie bună pe timp de criză?