Impozitele pe locuințe și pe automobile se mai pot plăti cu reducerea de zece la sută

Taxe și impozite. Sursa foto: Arhiva EVZ

Codul fiscal prevede o facilitate importantă pentru românii care își achită facturile până la data de 31 martie.

Este vorba despre o reducere a impozitului, numită oficial bonificație, de zece la sută din valoarea totală a sumelor datorate bugetelor locale, administrate de primăriile de domiciliu.

De exemplu, dacă pentru un apartament, impozitul este de 100 de lei, atunci proprietarul va achita doar 90 de lei.

Din acest motiv, este foarte important de luat în seamă data din calendar. Mai există doar 15 zile, perioadă în care mai pot fi achitate impozitele pe proprietăți.

Ce prevede Codul Fiscal

Actul normativ care reglementează plata impozitului pe proprietăți și autoturisme, este Codul Fiscal, aprobat prin Legea 227/2015.

Astfel, la articolul 472 se prevede că ”impozitul pe clădiri se plăteşte anual, în două rate egale, până la datele de 31 martie şi 30 septembrie, inclusiv”.

Mai departe, pentru persoane care achită anticipat toată suma, până la data de 31 martie a anului curent, ”se acordă o bonificaţie de până la 10% inclusiv, stabilită prin hotărâre a consiliului local. La nivelul municipiului Bucureşti, această atribuţie revine Consiliului General al Municipiului Bucureşti”.

De asemenea este foarte important de știut că ”impozitul pe clădiri, datorat aceluiaşi buget local de către contribuabili, de până la 50 lei inclusiv, se plăteşte integral până la primul termen de plată”.

Coproprietarii au aceleași drepturi

Pentru românii care dețin în proprietate mai multe clădiri sau imobile, impozitul se plătește cumulat, iar bonificația de zece la sută se aplică la suma totală rezultată.

De asemenea, pentru proprietățile deținute la comun de mai mulți proprietari, fie că vorbim de membrii aceleiași familii sau de persoane diferite, plata impozitului se va face pentru cota din proprietate deținută de fiecare persoană în parte.

De exemplu, dacă două persoane dețin în proprietate comună, un apartament, în cote egale fiecare, atunci impozitul aplicat se va împărți tot la doi, fiecare dintre coproprietari fiind obligat să achite jumătate. Și în acest caz se aplică bonificația stabilită de Codul Fiscal, informează și antena3.ro.