Deşi ar aduce mai mulţi bani la bugetul de stat, soluţia creşterii taxelor este una nefericită, deoarece ar alunga firmele străine.
Viitorul guvern ar trebui să menţină cota unică de impozitare de 16% şi să evite, pe cât posibil, creşterea altor taxe, dacă doreşte ca România să poată atrage şi reţine investitorii străini, a declarat ieri Mihaela Mitroi, partener al firmei de audit şi consultanţă PricewaterhouseCoopers (PwC). Ea a precizat că în regiune se simte o concurenţă fiscală puternică. „Noul guvern nu ar trebui să intervină cu modificări substanţiale din punct de vedere al politicii fiscale, întrucât România se află într-un «concurs de frumuseţe» cu statele din regiunea Europei Centrale şi de Est“, a spus partenerul PwC, citat de Mediafax.
Mitroi a precizat că, după ce a fost introdusă cota unică, au crescut încasările la buget, iar România nu-şi mai poate permite să o majoreze pentru că nu ar mai fi atractivă pentru investitori.
Pe de altă parte, pentru susţinerea companiilor, care sunt direct sau indirect afectate de criza financiară şi economică, este nevoie de găsirea unor noi scheme de ajutor de stat, dar şi de atragerea de fonduri europene ca surse alternative de finanţare.
„Orice formă de ajutor de stat este benefică, însă acest lucru depinde foarte mult şi de revigorarea sistemului bancar. Orice facilitate fiscală e bună. Este o metodă de a ajuta companiile“, a adăugat Mihaela Mitroi.
Soluţii de criză pentru afaceri
Ea consideră că la nivelul fiecărei firme trebuie evitate, pe cât posibil, disponibilizările şi trebuie găsite soluţii alternative, cum ar fi programele de instruire profesională. În actualul context al crizei, afacerile trebuie restructurate, separate sau consolidate, în funcţie de fiecare caz în parte, susţine ea. Pe de altă parte, dacă vor să plătească impozite mai mici anul viitor, firmele trebuie să-şi reevalueze clădirile, până la sfârşitul acestui an. Astfel, în urma scăderii valorii de piaţă a imobilelor, firmele vor plăti o sumă mai mică pentru impozitul local de 1,5% pe an, a declarat Luiza Tomescu, directorul casei de avocatură D&B.