Klaus Iohannis a promulgat o nouă lege prin care anumite impozite se vor reduce cu 50%.
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, actul normativ pentru modificarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.
Potrivit legii, impozite pe clădirile aflate în proprietatea persoanelor fizice şi juridice care sunt utilizate pentru prestarea de servicii turistice, pe o durată de cel mult 180 de zile consecutive sau cumulate, în cursul unui an calendaristic, se vor reduce cu 50%.
Reducerea se aplică în anul fiscal următor celui în care este îndeplinită această condiţie. Aceleaşi prevederi sunt stipulate şi pentru impozitul pe terenurile aflate în proprietatea persoanelor fizice şi juridice care sunt utilizate pentru prestarea de servicii turistice.
„Prezenta lege intră in vigoare la 1 ianuarie 2021”, mai prevede legea care a fost iniţiată de senatorul PSD Eugen Dogaru.
Actul normativ are ca obiect de reglementare modificarea Codului fiscal în vederea eliminării neclarităţilor privind interpretarea stabilirii scutirilor pentru clădirile şi terenurile utilizate pentru prestarea de servicii turistice.
Modificările aduse vin în sprijinul celor care, din cauza caracterului activităţii, încasează venituri doar pe parcursul unei perioade limitate de timp, scrie Agerpres.
Proiect de lege care scoate educația sexuală din școli
Proiectul a fost retrimis de președintele Klaus Iohannis Parlamentului, pentru reexaminare.
Inițiativa președintelui Klaus Iohannis vine ca urmare a deciziei Curții Constituționale din luna septembrie, care a stabilit că prevederile acestui act normativ nu încalcă Constituția.
Șeful statului a sesizat CCR pe acest subiect, considerând că această lege încalcă principiile legii fundamentale. Drept urmare, președintele s-a adresat Parlamentului și a trimis legea spre reexaminare, solicitând ca anumite aspecte controversate să fie modificate.
„Prin introducerea sintagmei «educație pentru viață, inclusiv educație sanitară», textul de lege se îndepărtează de principiul «promovării educației pentru sănătate» prevăzut în art. 3 lit. r) din Legea nr. 1/2011. Practic, reglementate în acest mod, programele de educație pentru sănătate sunt evidențiate doar prin educația sanitară, componenta de educație pentru sănătate sexuală fiind, astfel, eliminată sau simplificată la transmiterea în mod exclusiv de informații cu privire la igiena personal”, se arată în solicitarea transmisă de președinte către Parlament.