România face eforturi să crească bugetul pentru sănătate, dar rămâne complet ineficientă în alocarea și utilizarea resurselor în sistemul public.
Pe fondul crizei medicale, toate statele au crescut valoarea cheltuielilor publice pentru sănătate, arată Eurostat. Dar asta nu înseamnă și creșterea serviciilor sau a nivelului de sănătate al populației. O mai bună gestionare a resurselor și îndemnarea consumatorilor spre consumul de produse mai bune ar contribui în mare măsură la îmbunătățirea sistemului de sănătate, spun specialiștii.
În plus, doar o treime dintre asigurați plătesc contribuții de sănătate, ceea ce generează un deficit major al Fondului Național al Asigurărilor de Sănătate, indică Strategia Națională de Sănătate 2022-2030 „Împreună pentru Sănătate”, a Guvernului României. Echilibrarea FNUASS ar permite consolidarea financiară a programelor de sănătate pe care le sprijină și îmbunătățirea prevenției. Măsura trebuie însă completată cu adoptarea de politici coerente pentru combaterea principalilor factori de risc comportamental: fumatul, consumul de alcool și alimentația deficitară, direct asociați cu un segment important (26,36%) din totalul deceselor din România.
Politica fiscală a României față de consumul de nicotină urmează un trend global
Una dintre soluțiile propuse de specialiști este impozitarea diferențiată. Politica fiscală a României față de consumul de nicotină urmează un trend global. Țigările sunt recunoscute ca fiind cea mai dăunătoare formă de consum de nicotină și, prin urmare, sunt impozitate la cel mai înalt nivel, în timp ce produsele din tutun încălzit și țigările electronice sunt impozitate la un nivel semnificativ mai mic. Având în vedere că România prezintă un număr mare de fumători și că incidența fumatului în țară continuă să crească, autorii de politici publice ar trebui să crească și mai mult diferențialul existent, stimulând consumatorii către produse mai bune.
„Eu plec de la premisa că sănătatea nu este o temă politică, ci e o temă care ar trebui să ne preocupe pe toți. Îmi doresc o abordare unitară, cu politici țintite către diferite categorii”, spune senatoarea Nicoleta Pauliuc.
Contextul este mult mai îngrijorător dacă ne referim și la efectele necuantificate ale bunurilor care nu sunt evidențiate fiscal, unele dintre ele contrafăcute: respectiv piața neagră a țigărilor și a alcoolului, dar și producția de alcool în gospodăriile din România.