Sub paravana unui ONG și pretinzând că are doar intenții nobile, un ieșean a sustras fonduri importante din donații. În urma sa nu s-a văzut nimic, deși a promis centre de prim ajutor, defibrilatoare, ambulanțe.
Un tânăr de 33 de ani colectează, din 2017, bani pentru a achiziționa ambulanțe cu care să transporte copiii bolnavi de cancer, arată Reporteris. N-a luat niciuna până acum, deși în 2019, la un maraton organizat de asociația sa, Marius Benchea (foto dreapta) arăta pe Facebook o poză cu o autospecială. Anunța că ambulanța e ca și luată și mai cerea bani pentru echipamente. I-au trecut prin mână 70.000 de euro, dar nu există rapoarte transparente despre ce a făcut cu banii.
În februarie 2021, a lansat o altă campanie: vinde 200.000 de „acțiuni” cu o valoare nominală de 100 de lei bucata pentru a cumpăra „încă” 3 ambulanțe pentru copii. Tot în februarie 2021, Marius Benchea a fost numit membru al Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP), prin dispoziția lui Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași. Practic, prin această desemnare, șeful CJ l-a validat pe Benchea în fața autorităților locale.
N-are studii, n-are experiență medicală, dar are tupeu
În 2017, Benchea a înființat Asociația Ambulanța Life cu denumirea pentru public de Serviciul Voluntar de Ambulanță (SVA). Un fel de sistem paralel, voluntar, menit teoretic să suplinească lipsurile serviciului public.
Fără studii și fără o experiență medicală consistentă, Benchea și-a făcut loc printre autoritățile din domeniul medical și al ordinii publice. În cei 4 ani de existență, SVA a ratat toate marile proiecte pe care și le-a propus: centrele modulare de prim ajutor, achiziția ambulanțelor pentru transportul copiilor bolnavi de cancer, defibrilatoarele publice. S-au strâns bani, din sponsorizări și organizarea de evenimente, dar nu s-au finalizat proiectele. Altele, Centrul de Recoltare a sângelui Pașcani și Centrul de Instruire în acordarea primului ajutor din Plugari, sunt la nivel de planuri.
Cum a demarat afacerea? A fondat „Ambulanța copiilor”. A mințit că a luat ambulanța
În primii ani de la înființarea ONG-ului său, Benchea a derulat câteva proiecte mărunte. Apoi, în 2019, a venit cu o idee imensă: „Ambulanța copiilor”. Intenția a fost să strângă fonduri, prin sponsorizări și evenimente, cu ajutorul cărora să cumpere și să doteze o autospecială. Mașina urma să transporte copii bolnavi de cancer de acasă la spital sau între unitățile medicale. „La inițiativa «Ambulanța Copiilor» s-au strâns în jur de 25.000 euro, în 2019. Banii au venit din sponsorizări, din cursuri de prim ajutor pe la diverse companii”, a declarat Marius Benchea.
Au fost organizate și câteva evenimente, chiar și un maraton. Însă, a spus Benchea, suma nu a fost suficientă pentru achiziționarea unei autospeciale: „O ambulanță SH dotată și pusă în funcțiune ar costa în jur de 60.000 de euro”.
Așa că banii strânși în 2019 au fost folosiți în 2020 și 2021 pentru transportul copiilor bolnavi de cancer cu mașinile pe care asociația le avea deja, câteva Dacii vechi, un Ford și un Land Rover din 1998. În 2019, Benchea a mințit: a prezentat o ambulanță care nu-i aparținea, dar anunțând că este cumpărată din donații. Firma care o împrumutase a luat-o înapoi după ce s-au
Susține că transportă 70 de copii la spital
În 2020, din cauza pandemiei, nu s-au mai strâns bani pentru „Ambulanța Copiilor”. Benchea a afirmat că anul trecut și în 2021, au fost, totuși, ajutați copii bolnavi de cancer cu mașinile pe care SVA le are deja, câteva Dacii, un Ford și un Land Rover, toate depășite fizic și moral.
„Noi ajutăm vreo 70 de copii din zona Moldovei să ajungă de la spital la domiciliu, de la domiciliu la spital și tot așa. Nu putem să facem mai mult, să știți că am avea solicitări, am o listă foarte lungă de așteptare”, a explicat Benchea.
Acesta a adăugat că respectivii copiii sunt monitorizați de la domiciliu până la spital cu tensiometru electronic și cu pulsoximetru. „Fiecare mașină care face așa ceva este dotată cu defibrilator semi-automat, chiar dacă nu are caracter de ambulanță”, a adăugat el.
O escrorcherie faraonică: să vândă acțiuni de 4 milioane de euro.
A vândut acțiuni de doar 3.000 de lei
Anul acesta, în februarie, Benchea s-a aruncat la nivelul următor. Pentru atingerea obiectivului Serviciul Voluntar de Ambulanță de a cumăra 3 ambulanța, a propus spre vânzare 200.000 de acțiuni. O acțiune este în valoare de 100 de lei, se arată în anunțul din 15 februarie.
Practic, Benchea vrea să strângă, din vânzarea de cursuri de prim ajutor, donații, sponsorizări, dar și direcționarea acelui 3,5% din impozitul pe venit, o sumă colosală: 20 de milioane de lei, echivalentul a 4 milioane de euro. El este înconjurat de voluntare de liceu. Cu una dintre ele, elevă în clasa a XII-a, este logodit.
Cele 3 ambulanțe ar fi destinate copiilor din toată Moldova. „Noi ne-am gândit să strângem acești bani pe parcursul acestui an și undeva poate și pe parcursul anului viitor”, a spus Benchea care, optimist, vede „acțiuni” de 4 milioane de euro comercializate în doi ani.
Începutul a fost mai mult decât modest. Din februarie și până acum „a vândut” doar 30 de acțiuni, deci mai are „în stoc” încă 199.970. Pentru a demonstra că are planuri cu bătaie lungă, Benchea a amintit și de extinderea, la nivel național, a rețelei Serviciului Voluntar de Ambulanță.
A strâns 70.000 de euro în 4 ani. Singurul angajat este el însuși: 2.000 de lei/lună
„Este deja creată o rețea. La Brașov există deja voluntari, la Bacău, la Neamț este în curs de formare echipa, la Vaslui la fel. La Galați se lucrează pe formarea echipei, dar acolo avem o colaborare cu un alt ONG. La București este echipă”, a enumerat el. La Iași, SVA ar avea acum 130 de voluntari activi, iar la nivel național 560 de voluntari. Un apropiat colaborator a spus însă că rețeaua nu e funcțională, ci doar o altă metodă de a impresiona oamenii și a-i face să doneze.
În cei 4 ani de activitate a asociației, Benchea a estimat că a strâns aproximativ 70.000 de euro. ONG-ul său, pe care îl consideră tânăr, n-a avut până acum forță pentru a canaliza mari fonduri.
„Eu n-am o carte de vizită. 33 de ani, sunt din Bacău, nu activez în niciun partid, provin dintr-o familie nevoiașă, am fost 6 frați. Am urmat liceul, facultatea nu a fost de capul meu. Acum mă gândesc să mă înscriu la o facultate”, s-a descris acesta, pe scurt.
Trecutul său financiar este însă suspect, conform foștilor colaboratori. Datorii la chiria sediului, evacuări, impozite neplătite, acțiuni anunțate și nerealizate, adolescenți folosiți în sistem intensiv la colectarea de donații.
Nu există rapoarte transparente ale activităților realizate. Costel Alexe l-a numit în ATOP
Mai mulți colaboratori de-ai lui Benchea au afirmat că nu există evidențe clare cu banii strânși și activitățile organizate. „Are perioade când cere bani pentru o chestie, apoi renunță, mizând pe faptul că oamenii uită. De regulă, el anunță că a strâns mai puțin decât în realitate și clamează cheltuieli mai mari decât cele făcute efectiv. Nu există un control al finanțărilor, raportări concrete”, a precizat, sub protecția anonimatul, o sursă din proximitatea șefului SAV.
În februarie 2021, Costel Alexe, șeful CJ Iași, l-a numit pe Marius Grațian Benchea în Autoritatea Teritorială de Ordine Publică. Dar, la acel moment, pe 11 martie 2019, Benchea fusese condamnat la 8 luni de închisoare cu amânarea aplicării pedepsei și un termen de supraveghere de 2 ani, deoarece a fost prins de polițiști conducând un autoturism fără a avea permis.
Articolul complet poate fi citit la acest link.
Sursa: Reporteris