Importul de produse alimentare din Ucraina ar putea fi limitat. Cum vor fi afectați românii

Importul de produse alimentare din Ucraina ar putea fi limitat. Cum vor fi afectați româniiMarket. Sursa foto: dreamstime

Florin Barbu, ministrul Agriculturii, a anunțat că importul de produse alimentare din Ucraina ar putea fi limitat. Este vorba, printre altele, despre carne de pasăre, mălai, miere.

Ucraina a ajuns anul trecut a treia sursă de import în sectorul agroalimentar. Inclusiv în țara noastră ajungeau constant produse alimentare și agricole. Ministerul Agriculturii are în plan să schimbe complet acest lucru. Astfel, în următoarea perioadă, importurile de carne, cereale sau miere ar putea fi limitate.

România își va asigura necesarul din producția internă după limitarea importurilor din Ucraina

Ministrul Agriculturii a precizat că are în. Plan limitarea importurilor de produse alimentare din Ucraina. Conform oficialului, după o astfel de hotărâre, țara noastră ar urma să își asigure necesarul din producția internă. Concret, carnea de pasăre, făina de grâu, mălaiul, dar și mierea nu vor mai fi cumpărate din Ucraina.

În acest sens, reprezentanții ministerului Agriculturii vor purta discuții cu oficialii ucraineni. Pentru moment, Ucraina a acceptat sistarea importurilor pentru o perioadă de 30 de zile. Este însă vorba strict despre cereale.

"Vorbesc cu ministrul ucrainean, care a acceptat această schemă de interdicție pe 30 de zile. Schema propusă de Guvern a fost foarte bună. Ucraina este de acord ca pe o perioadă de 30 de zile să nu intre cerealele în România”, a explicat ministrul Agriculturii.

Florin Barbu, ministrul Agriculturii vrea să extindă lista de alimente care au limite la importul din Ucraina. Scopul acestui demers este acela de a-i sprijini pe fermierii din România. Astfel, produsele lor vor avea întâietate la comercializare.

"Voi pune în discuție, acolo unde România are anumite produse și are grad de autosuficiență de 100%, să încercăm să limităm accesul lor în România, pentru a ajuta fermierii și procesatorii români. Să vă dau un exemplu: pe carnea de pui, România are grad de autosuficiență de 100%. La fel pe miere, pe făină, mălai”, a mai adăugat oficialul.

Pe rafturile magazinelor din țara noastră pot fi găsite la ora actuală numeroase produse alimentare din afara tării . Făina, mălaiul, uleiul sau zahărul sunt doar câteva dintre acestea. Ministrul Agriculturii vrea să reglementeze și partea de ambalare și comercializare a produselor vrac.

Am propus ca majoritatea produselor care intră în România, de exemplu ulei vrac, și o societate din România îl importă, face doar ambalare și comercializare, putem pune cheltuielile în prețul de cost al acestui produs și un adaos comercial de 5%. Pentru că nu e procesator sau producător, este un simplu distribuitor”, a spus ministrul.

Deciziile finale în acest sens vor fi luate după discuțiile cu oficialii ucraineni.

Ne puteți urmări și pe Google News