Evenimentul Zilei > Social > Important! Vârsta de pensionare va fi redusă din cauza poluării în anumite localităţi din România
Important! Vârsta de pensionare va fi redusă din cauza poluării în anumite localităţi din România

Important! Vârsta de pensionare va fi redusă din cauza poluării în anumite localităţi din România

Persoanele care au locuit timp de cel puţîn 30 de ani în localități poluate se vor putea pensiona cu doi ani mai repede.

Persoanele care au locuit timp de cel puţin 30 de ani în zone poluate se vor putea pensiona cu doi ani mai repede. Acest lucru este posibil deoarece Legea nr. 163/2020 modifică Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice în sensul menţionat anterior.

Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice a fost modificată recent. Potrivit prevederilor noilor legii, persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zone afectate de poluarea remanentă, precum şi pe o rază de 8 km în jur vor ieși la pensie cu doi ani mai repede decât restul populaţiei.

S-au înregistrat 228 de voturi pentru, unul împotrivă şi 24 de abţineri.

Proiectul, iniţiat de senatorul PNL Carmen Hărău, a fost votat de Senat, în calitate de primă cameră sesizată, pe 3 octombrie 2017. S-au înregistrat 228 de voturi pentru, unul împotrivă şi 24 de abţineri.

Cine beneficiază de prevederea reducerii vârstei standard de pensionare

Se prevede că de reducerea vârstei standard de pensionare beneficiază “persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui sau a şisturilor bituminoase, a extracţiei şi preparării minereurilor de uraniu, a extracţiei şi prelucrării minereurilor feroase şi neferoase cu conţinut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac şi derivate de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat şi siliciu ori de radiaţii din minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice şi/sau de cocs metalurgic”.

Ce localități figurează pe listă

Localitățile pentru care se aplică reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani sunt Baia Mare, Călăraşi, Copşa Mică, Drobeta-Turnu Severin, Slatina, Târgu Mureş, Târnăveni, Turnu Măgurele şi Aninoasa,. De asemenea figurează de Baia de Criş, Băiţa, Brad, Călan, Certej, Criscior, Deva, Ghelari, Hunedoara, Lupeni, Orăştie, Petrila, Petroşani, Şoimuş, Teliuc, Uricani, Veţel, Vulcan din judeţul Hunedoara.

Alte localităţi incluse în listă sunt Abrud, Baia de Arieş, Lupşa, Roşia Montană şi Zlatna din judeţul Alba. Dar şi Slobozia din judeţul Ialomiţa, Iacobeni şi Vatra Dornei din judeţul Suceava, Margina, Nădrag şi Tomeşti din judeţul Timiş; Berbeşti şi Râmnicu-Vâlcea din judeţul Vâlcea, potrivit romaniatv.net.