Important! „Tratamentele cu plasma COVID-19 pot fi sigure, dar nu știm dacă funcționează”

Plasma de la supraviețuitorii COVID-19 poate fi folosită pentru a trata pacienții spitalizați, spune FDA. Numai că unii cercetători sunt încă îngrijoraţi deoarece nu ştiu nici avum dacă funcţionează.

Plasma preluată de la oamenii deja infectați și vindecați de Covid-19 este unul din tratamentele folosite experimental, în întreaga lume, pentru tratarea bolii provocate de noul coronavirus.

În studiile clinice, a dat rezultate bune, spun doctorii, însă dezvoltarea unui tratament aprobat nu este încă gata, pentru că oamenii de știință studiază şi în prezent cum funcționează virusul și cum poate fi combătut.

Nici un studiu nu a arătat că plasma funcționează împotriva COVID-19

Chiar și așa, Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente a anunțat pe 23 august că va permite utilizarea  de plasma convalescentă în baza unei autorizații de utilizare de urgență. Această mișcare îi îngrijorează pe unii experți că un tratament neprobat poate interfera cu alte terapii mai promițătoare și poate încurca cercetările care se derulează pentru a afla dacă plasma poate ajuta cu adevărat împotriva COVID-19.

Autorizația a venit la mai puțin de o săptămână după ce New York Times a raportat că oficialii de top ai Institutelor Naționale de Sănătate au încercat să oprească o autorizație de utilizare de urgență pentru plasmă , invocând îngrijorări cu privire la lipsa de date suficiente. Pe 22 august, președintele Donald Trump s-a arătat nemulțumit faţă încetinirea FDA pentru noile vaccinuri și terapii pentru combaterea COVID-19.

În timp ce plasma este în siguranță și există indicii că poate ajuta oamenii în stadii incipiente ale bolii, nu au fost adunate suficiente date pentru a spune că tratamentul este eficient, avertizează unii experți.

„Ne lipsesc datele  cconcrete ale studiilor controlate, trebuie să înțelegem mai bine utilitatea acestora în tratamentul COVID-19”, a declarat Thomas File Jr., președintele Societății de Boli Infecțioase din America.

Iată ce ne-au spus studiile de până acum despre utilizarea de plasmă convalescentă pentru a trata pacienții cu COVID-19 și despre ce mai avem de învățat.

Ce este plasma convalescentă?

Plasma convalescentă este partea lichidă a sângelui prelevată de la persoanele care s-au recuperat dintr-o infecție, în acest caz din COVID-19. Plasma conține anticorpi pe care oamenii i-au construit împotriva agentului patogen.

A fost folosit de zeci de ani, cu succes, pentru a trata alte tipuri de infecții, inclusiv gripa și Ebola. De aceea, la începutul pandemiei coronavirusului, a fost privită ca un potențial tratament.

Mai mult, medicamente bazate pe plasmă s-au folosit  pentru a trata boli rare sau imunodeficiențe, prin folosirea imunoglobulinelor. La nivel mondial, SUA sunt cele mai mari producătoare de plasmă, urmate de China. Europa depinde de importurile de plasmă din SUA, fiind capabilă deocamdată să recolteze doar 63% din necesarul de plasmă pentru medicamentele care se bazează pe ea.

În Europa, sunt doar patru țări care recoltează plasmă masiv – Germania, Cehia, Austria și Ungaria, ele furnizând peste jumătate din necesarul companiilor farma, arată un comunicat de presă al companiei bio-farmaceutice Takeda.

Pentru a fi recoltată plasmă, pot fi folosite două metode:

- fie este folosit un aparat special de plasmafereză, prin care plasma este separată de sânge, iar trombocitele și celulele roșii sunt redate donatorului. La o astfel de donare, care durează circa o oră, se extrag 800 de mililitri de plasmă.

-fie se face donarea clasică de sânge, iar plasma este separată ulterior.

Este plasma convalescentă cea mai sigură soluţie?

În general este considerat sigură în utilizările sale standard. Până în prezent, dovezile sugerează că acesta este deocamdată soluţia pentru tratarea COVID-19, spune Liise-anne Pirofski, medic de boli infecțioase și imunolog la Albert Einstein College of Medicine din New York.

Un studiu efectuat pe 5.000 de pacienți publicat în 11 iunie în Journal of Clinical Investigation a constatat reacţii adverse grave, cum ar fi reacții alergice sau leziuni pulmonare. Studii mai ample care nu au fost încă revizuite au arătat rezultate similare .

„Siguranța este aceeași cu cea a plasmei standard, care este folosită în fiecare zi în spitale”, spune Pirofski, potrivit sciencenews.