Șeful programului nuclear iranian, Mohsen Fakhrizadeh a murit la spital, după ce a fost grav rănit într-un atac armat în apropiere de Teheran.
Atacul a avut loc într-o localitate din apropierea Teheranului, iar martorii oculari au relatat despre o explozie urmată de focuri de mitralieră. Într-o declarație făcută vineri, ministerul apărării din Iran a declarat a precizat că autoturimul în care se afla Mohsen Fakhrizadeh a fost atacată de teroriști înarmați:
„Teroriștii înarmați au vizat un vehicul care transporta Mohsen Fakhrizadeh, șeful organizației de cercetare și inovare a ministerului. După o ciocnire între teroriști și gărzile sale de corp, domnul Fakhrizadeh a fost grav rănit și a fost transportat de urgență la spital. Din păcate, nu a mai putut fi salvat în ciuda eforturilor echipei medicale”.
Știrea despre uciderea lui Fakhrizadeh vine pe fondul unei preocupări recente cu privire la cantitatea crescută de uraniu îmbogățit pe care o produce Iranul. Uraniul îmbogățit este o componentă vitală atât pentru generarea de energie nucleară civilă, cât și pentru armele nucleare militare. În fața acestor preocupări, Iranul a insistat permanent că programul său nuclear este exclusiv în scopuri pașnice.
Alți patru oameni de știință iranieni au mai fost asasinați între 2010 și 2012, iar Iranul a acuzat Israelul de complicitate la crimă.
Cine a fost Mohsen Fakhrizadeh
„Asasinarea oamenilor de știință din domeniul nuclear este cea mai evidentă încălcare a dreptului la autodeterminare de către hegemonia globală, pentru a împiedica accesul nostru la științele moderne”, a spus generalul-maior Hossein Salami.
Savantul iranian era considerat de agențiile de informații occidentale responsabil pentru programul secret de înarmare nucleară dezvoltat de Iran. Acest lucru a fost declarat public de premierul israelian Benjamin Netanyahu, în 2018.
„Țineți minte acest nume, Fakhrizadeh”, a spus Netanyahu cu ocazia distrugerii de către Israel a unor ținte în care se suspecta că Iranul făcea experimente legate de programul nuclear.
În 2015, New York Times l-a comparat cu savantul iranian cu J. Robert Oppenheimer, fizicianul care a condus Proiectul Manhattan și care, în timpul celui de-al doilea război mondial, a produs primele arme atomice.