OMS a publicat un ghid cu privire la alimentație în această perioadă. Experţii spun că oamenii ar trebui să consume zilnic alimente proaspete pentru a aduce un aport de vitamine, minerale, fibre și antioxidanți. Şi, atenţie! Fără alcool în această perioadă.
Directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a oferit câteva sfaturi despre cum să îţi creşti imunitatea în perioada pandemiei. Dar cel mai important avertisment este despre consumul de alcool care poate crește riscul de a capta Covid-19 și poate agrava dacă îl obțineți, a declarat Organizația Mondială a Sănătății, recomandând liderilor guvernamentali din întreaga lume să limiteze accesul la alcool pe timpul pandemiei.
Pentru a vă întări imunitatea trebuie să urmaţi aceste sfaturi:
-Mâncați sănătos, ca să vă întăriţi sistemul imunitar în acestă perioadă critică
-Reduceți sau eliminaţi consumul de alcool și băuturi cu zahăr.
-Fumatul poate amplifica simptomele COVID-19 și înrăutăți boala.
-Exerciții fizice: copii 30 de minute pe zi şi adulții o oră pe zi
-Dacă aveți voie, ieșiți la o plimbare, alergare sau o tură de bicicletă, păstrând distanță față de ceilalți.
-Faceți yoga sau urcați/coborâți scările imobilului.
-Cei care lucrează de acasă să nu stea prea mult în fata computerului, să se mişte des.
-Nu vă gândiți la criză.
-Ascultați muzică, citiți sau jucaţi-vă cu copiii sau animăluţele dacă aveţi.
-Este important consumul de apă, dar atenţie, zahărul, grăsimea și sarea trebuie evitate, pentru a reduce semnificativ riscul de obezitate, boli de inimă, accident vascular cerebral, diabet și anumite tipuri de cancer.
-Mâncați fructe, legume, linte, fasole, nuci și cereale integrale și alimente care provin de la animale: carne, pește, ouă și lapte.
-Mâncați zilnic: 4 porții de fructe, 5 porții de legume, 180 g boabe și 160 g carne și fasole (carnea roșie poate fi consumată de 1-2 ori pe săptămână, iar de pasăre de 2−3 ori pe săptămână).
-Pentru gustări, alegeți legume crude și fructe proaspete, în locul alimentelor bogate în zahăr, grăsimi sau sare.
-Nu gătiți în exces legumele și fructele, deoarece sunt îndepărtate vitamine importante. Atunci când folosiți legume și fructe din conserve sau uscate, alegeți unele fără adaos de zahăr.
-Apa este esențială pentru viață, pentru că transportă în sânge nutrienți, reglează temperatura corpului și purifică organismul. Potrivit specialiștilor OMS, trebuie consumate între 8 și 10 căni de apă în fiecare zi.
Mai mult, Consumul de alcool crește riscul de îmbolnăvire cu COVID-19 și înrăutățește simptomele bolii, notează CNBC
Antonio Guterres, secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, organizația mamă a OMS, a avertizat la începutul acestei luni că lumea este martora unei „creșteri globale îngrozitoare a violenței domestice. “ El a spus că stresul social și economic al focarului, precum și restricțiile de circulație au contribuit cu toții la creșterea abuzurilor.