Implicarea nord-coreeană în Ucraina divizează Parlamentul European

Parlamentul European, sediul de la Strasbourg

Corespondență specială de la Strasbourg- În cadrul ședinței din această dimineață de la Strasbourg, deputații europeni s-au angajat în dezbateri aprinse despre implicarea din ce în ce mai serioasă a Coreei de Nord în războiul din Ucraina.

Ideologiile divergente din interiorul Parlamentului devin tot mai evidente și tensionate, iar opiniile deputaților au fost împărțite între găsirea unei soluții pașnice și intensificarea sprijinului militar.

Sprijin pentru Ucraina – un angajament ferm

Majoritatea deputaților au reiterat angajamentul Uniunii Europene de a susține Ucraina atât militar cât și economic.

„Lumea europeană și statele membre vor continua să ajute Ucraina și poporul ucrainean pentru că aceștia se apără și acesta este dreptul lor,” a declarat unul dintre deputați. Făcând evident că sprijinul vizează menținerea lichidităților statului ucrainean, refacerea infrastructurii energetice și ajutorul pentru cetățenii afectați de război.

În același timp, reprezentanții europeni au accentuat nevoia de sancțiuni mai severe împotriva Rusiei și aliaților săi, inclusiv Coreea de Nord.

„Trebuie să impunem mai multe sancțiuni, în special asupra flotei fantomă și a unităților militare nord-coreene,” a fost unul dintre mesajele cheie ale dezbaterii.

Îndemnuri la pace

În ciuda sprijinului larg pentru Ucraina, o parte a deputaților a cerut o reevaluare a strategiei, avertizând asupra riscurilor escaladării conflictului. „

„Se transformă acum într-un al treilea război mondial (...). Chiar Zelenski a spus că vrea negocieri și o soluție diplomatică. Dacă războiul trebuie să se încheie, atunci de ce să încurajăm escaladarea la violență?”

Unii deputați au remarcat și epuizarea resurselor umane și materiale ale Rusiei, evidențiată de utilizarea trupelor nord-coreene.

„Acesta este un semnal clar al slăbiciunii Rusiei,” a punctat un alt vorbitor.

Tensiuni interne și acuzații de corupție

Atmosfera tensionată a ședinței a culminat cu acuzații la adresa deputatului Petr Bystron, investigat în Germania pentru presupusa primire de mită din partea Kremlinului.

„Trebuie să luptăm împotriva fiecărui tiran și a celor care sunt plătiți de aceștia,” a fost replica unui coleg.

Pe parcursul ședinței, președinta a fost nevoită să intervină de mai multe ori pentru a restabili ordinea în sală. În plus, a fost necesar să sublinieze importanța folosirii unui limbaj adecvat după ce eurodeputatul german a fost numit „prost” de către colegul său.

În ciuda divergențelor, sprijinul pentru Ucraina rămâne prioritar pe agenda Uniunii Europene, atât din punct de vedere militar, cât și diplomatic. Totodată, se subliniază importanța păstrării unității în fața unui context geopolitic tot mai complicat. Un punct comun între toate grupurile politice rămâne faptul ca acest război este văzut ca un nou joc de putere cu Belarus, Iran, China și Coreea de Nord, care s-au aliniat cu Rusia.

Războiul din Ucraina continuă să fie o provocare majoră pentru Uniunea Europeană, iar implicarea Coreei de Nord adaugă un strat suplimentar de complexitate în acest conflict. Parlamentul va relua această temă joi pentru a vota pe tema întăririi suportului necondiționat pentru Ucraina.