Evenimentul Zilei > Actualitate > Imperiul lui Voiculescu, dărâmat de hoția ICA
Imperiul lui Voiculescu, dărâmat de hoția ICA

Imperiul lui Voiculescu, dărâmat de hoția ICA

Mare parte din averea lui Voiculescu a fost pusă sub sechestru sau confi scată. Pentru recuperarea furtului, au fost puse sub sechestru bunuri donate cu opt ani în urmă și s-au confi scat bani de la rude.

Confiscații” lui Voiculescu au devenit brusc îngrijorați după ce au văzut pedepsele dictate de Justiție în cazul mogulului media: zece ani de închisoare, sechestru și confiscarea unor imobile în vederea recuperării uriașului prejudiciu de 60 de milioane de euro rezultat în urma privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). Rostind jumătăți de adevăr, angajații lui Voiculescu se plâng neîncetat că le-a fost confiscat postul de televiziune, că nu se vor preda și că vor transmite emisiunile din stradă.

Sechestru pe tot ce ține de GRIVCO

Jurnaliștii Antenei 3 spun că sediul lor este confiscat, fără să explice că imobilul nu este proprietatea televiziunii, ci a Grivco, proprietățile acestei companii fiind cele care vor fi confiscate, potrivit instanței. Magiastrații au confiscat proprietăţi ale Grivco, pentru a recupera prejudiciul din cazul ICA. Fostul ministru al Finanțelor, Gheorghe Ialomițeanu, a explicat, pentru „Evenimentul zilei”, că bunurile, inclusiv clădirea în care funcționează Antena 3, vor trece în proprietatea statului și că postul TV va trebui să plătească o chirie. „Se plătește chirie, asta nu înseamnă că vor fi evacuați. Este o minciună și o manipulare. Bunurile au fost obținute ilegal”, a declarat fostul demnitar.

Atac frontal la Justiție

Deși „evacuații” de serviciu susțin că nu comentează deciziile instanței și militează doar pentru libertatea de exprimare, mesajul unei manifestații deghizate într-o plimbare de duminică în jurul Palatului Cotroceni a fost clar: „Justiția execută ordine și oameni”, cu referire directă la soarta lui Dan Voiculescu.

Fostul mogul media, trimis pentru următorii zece ani la închisoarea Rahova, a rămas fără 3,51 milioane de dolari, bani ce reprezintă chiria pe care a încasat-o Grivco de la Romtelecom. Firma statului a ocupat câțiva ani turnul construit de Voiculescu pe terenul ICA din Băneasa. Judecătorii Camelia Bogdan și Alexandru Mihai Mihalcea au mai hotărât, în cazul lui Voiculescu, confiscarea unor sume de bani pe care le are în conturi, adică 15.000.000 de lei de la BRD şi 5 milioane de lei de la RBS Bank.

Confi scarea specială de la familie

În acest caz, judecătorii au aplicat principiul confiscării speciale. Ea se aplică și în cazul infracțiunilor de spălare de bani, infracțiune pentru care a fost condamnat Dan Voiculescu. Potrivit legii, sunt supuse confiscării speciale bunurile care au fost folosite la săvârșirea unei infracțiuni, dacă sunt ale infractorului sau dacă, aparținând altei persoane, dacă aceasta a cunoscut scopul folosirii lor. În baza acestei prevederi, de la fetele mogulului instanța a confiscat câte 2,9 milioane de lei. Astfel, Camelia și Corina Voiculescu nu mai dețin acțiuni la Grivco, acțiuni donate de tatăl lor în urmă cu mai mulți ani.

Case, apartamente și terenuri deținute de Gheorghe Mencinicopschi, Sorin Pantiș, Gheorghe Sin, Vica Ene, Jean-Cătălin Sandu și Vlad-Nicolae Săvulescu, condamnați în dosarul ICA, au fost confiscate de magistrații Curții de Apel București. În urmă cu trei zile, Mencinicopschi și Corneliu Popa au fost condamnați la 8 ani de închisoare, Sorin Pantiș la 7 ani, Nicolae Săvulescu – 6 ani, Jean Cătălin Sandu -5 ani și Flavius Adrian Pop, fost șef de serviciu în ADS, a fost condamnat la 5 ani cu executare.