Ies la iveală noi dovezi despre corupția fostului vicepreședinte american și despre interesele din spatele luptei americane anticorupție.
Sute de pagini de documente și note contrazic povestea spusă de fostul vicepreședinte american Joe Biden, conform căreia acesta a exercitat presiuni asupra Ucrainei pentru a-l demite pe procurorul general din cauză că ar fi fost corupt și nu pentru că demarase o anchetă la comania la care Biden junior era angajat.
Faimosul ziarist John Solomon de la publicația The Hill arată că aceste documente – multe dintre ele provenind de la echipa de avocați care a încercat compania ucraineană Burisma Holding să-și rezolve problemele juridice – arată o „perspectivă tulburătoare”, potrivit căreia oficialii americani au „prezentat un tablou fals în Ucraina” care a permis Burisma „să își ușureze problemele juridice și să blocheze planurile procurorului de a-l interoga” pe fiul lui Joe Biden, Hunter, în timpul campaniei prezidențiale din 2016.
Solomon relatează de exemplu că o notă oficială a guvernului de la Kiev arăta că reprezentanții legali americani ai Burisma s-au întâlnit cu oficiali ucraineni la numai câteva zile după ce Biden i-a forțat să îl demită pe procurorul general și au prezentat „scuze pentru difuzarea de informații false de către reprezentanții americani” despre procurorii ucraineni.
Cu alte cuvinte, compania care l-a angajat pe fiul lui Biden prezenta guvernului ucrainean scuze după demiterea procurorului general al Ucrainei pentru acțiunile și afirmațiile „reprezentanților americani”.
Solomon mai relatează și că echipa americană de la Burisma s-a oferit să prezinte mai mulți procurori ucraineni unor oficiali ai administrației Obama pentru a spăla imaginea acestora. După cum arată nota guvernului ucrainean și notele interne ale echipei juridice americane de la Burisma.
Potrivit lui Solomon, aceste note ridică mai multe întrebări tulburătoare:
1. Dacă demiterea procurorului Ucrainei a implicat doar presupusa corupție a acestuia, de ce echipa de avocați americani ai Burisma declară că aceste afirmații sunt „informații false”?
2. Dacă demiterea nu a avut nimic de a face cu cazul Burisma, așa cum a pretins Biden, de ce avocații americani ai Burisma l-au contactat pe înlocuitorul procurorului la doar câteva ore după schimbare și i-au solicitat o întâlnire de urgență în Ucraina pentru a discuta cazul companiei lor?
Solomon mai scrie că „într-o nouă mărturie sub prestare de jurământ, pregătită pentru Curtea Europeană”, procurorul general Viktor Șokin a declarat că atunci când a fost demis în martie 2016 i s-a spus că motivul este că Biden era nemulțumit de ancheta de la Burisma, din al cărui board făcea parte și fiul săum Hunter Biden.
„Adevărul este că am fost dat afară cu forța deoarece conduceam o amplă anchetă de corupție la Burisma Holding, o companie de gaze care operează în Ucraina, iar fiul lui Joe Biden, Hunter, era membru al board-ului de directori”, a mărturisit Șokin.
„În mai multe rânduri, președintele Poroșenko mi-a cerut să fiu atent la cazul Burisma și să am în vedere posibilitatea de a închide investigația, dar eu am refuzat”, a adăugat Șokin, potrivit notelor citate de Solomon.
Ziarisul american mai relatează că evidențele contabile ale Burisma „arată că aceasta a plătit zeci de mii de dolari în timp ce Hunter Biden a fost membru al board-ului către firma americană de lobby și PR Blue Star Strategies, condusă de Sally Painter și Karent Tramontano, ambele fiind foste membre ale administrației Bill Clinton”.