Împărţirea prăjiturii învrăjbeşte USL la Caraş Severin şi Galaţi

Împărţirea prăjiturii învrăjbeşte USL la Caraş Severin şi Galaţi

Tensiuni în USL la Caraş Severin. Reprezentanţii PSD au părăsit sâmbătă sala în care se desfăşura şedinţa de constituire a noului Consiliu Judeţean, acuzând încălcarea protocolului. Miza scandalului o constituie funcţiile de vicepreşedinţi ai CJ. Probleme similare au apărut şi la Galaţi.

Pesediştii au fost nemulţumiţi că liberalii au nominalizat doi consilieri pentru funcţiile de vicepreşedinţi ai CJ, relatează Agerpres. În absenţa consilierilor PSD, liberalii Ionesie Ghiorghioni şi Ilie Iova au fost aleşi vicepreşedinţi ai Consiliului Judeţean Caraş-Severin, cu câte 23 de voturi pentru şi câte un vot anulat. Social-democraţii acuză încălcarea protocolului, confrom căruia, spun ei, una dintre funcţiile de vicepreşedinte al CJ ar fi trebuit le revină. De asemenea, aceştia au criticat şi faptul că USL nu s-a constituit, în cadrul Consiliului Judeţean, ca grup politic unitar. "Prin cele două propuneri făcute de grupul PNL, se încalcă flagrant protocolul naţional, prin care se spune că cei doi vicepreşedinţi vor fi de la cele două partide, Alianţa PNL-PC şi PSD. În această situaţie, este un atac la unitatea USL, fapt pentru care s-a luat hotărârea de a părăsi lucrările Consiliului Judeţean, până la reglemetarea acestei situaţii, la nivel naţional", a declarat preşedintele PSD Caraş Severin, deputatul Ion Mocioalcă. Acesta a anunţat că a sesizat conducerea centrală a partidului. "PSD este un partid care şi-a adus pe deplin aportul la această campanie electorală şi la acest scor. De aceea, nu înţelegem politica lor, a colegilor noştri, de a dori ca un anumit partid să aibă tot în acest judeţ. Eu cred că nimeni nu poate să ia tot într-un judeţ, mai ales când România este guvernată de USL. Noi l-am fi nominalizat pe Ion Spânu, pe care l-am prezentat şi în campania electorală. Aşa s-a şi discutat, până în momentul de faţă, că PNL va avea un candidat, iar noi, un candidat. Putem vorbi astfel, de o tentativă de rupere a USL Caraş-Severin. Vom vedea cum se rezolvă şi cum se pedepseşte ceea ce s-a întâmplat azi în CJ", a mai spus Mocioalcă.

Liderii liberali, însă, susţin că nominalizările au fost făcute respectând negocierile purtate încă dinaintea campaniei electorale şi că încă din luna martie se ştia că la Consiliul Local Reşiţa PSD va avea majoritate, iar la Consiliul Judeţean majoritatea o va forma PNL. La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean, Sorin Frunzăverde, care e şi vicepreşedintele PNL, a precizat că în Caraş-Severin, nu a avut loc, niciodată, o discuţie despre un vicepreşedinte PSD în CJ. Acesta a mai promis că va ţine o confernţă de presă în care va arăta "comportamentul unora din PSD, în timpul campaniei electorale".

Galaţi: Şedinţă cu repetiţie Şedinţa de constituire a noului Consiliu Judeţean(CJ) Galaţi, care trebuia să se desfăşoare vineri, a fost amânată pentru duminică, din lipsă de cvorum, cei 22 de aleşi ai USL lipsind de la şedinţă, transmite Agerpres. Potrivit unor surse din USL, liderii celor trei partide componente nu au căzut de acord asupra persoanelor pe care le vor susţine pentru cele două funcţii de vicepreşedinte. Liderul PSD Galaţi, deputatul Dan Nica, a anunţat în urmă cu o săptămână că una dintre funcţiile de vicepreşedinte CJ va fi ocupată de social-democratul Mircea Hamza. Cealaltă funcţie de vicepreşedinte ar fi trebuit că fie ocupată de liberala Tania Bogdan, dar între timp a fost revendicată şi de preşedintele PC Galaţi, Eugen Durbacă. Cum liderii celor trei partide nu s-au înţeles în privinţa nominalizărilor, şedinţa de constituire a noului CJ Galaţi a fost amânată. Alte judeţe "cu scârţ" Nu este acesta singurul judeţ unde USL are probleme cu repartizarea funcţiilor în administraţia locală. La Vrancea, liberalii sunt cei care cer ruperea protocolului cu PSD, după ce au pierdut postul de vicepreşedinte al CJ în favoarea PC. La Braşov, liberalul Aristotel Căncescu şi pesedistul Constantin Niţă au schimbat replici dure după ce Căncescu, proaspăt ales şef de CJ, i-a transmis primarului Braşovului, democrat-liberalul George Scripcaru, o propunere de armistiţiu. CITIŢI ŞI:

  • Suspiciuni în USL. Marian Oprişan neagă că a încheiat o înţelegere locală cu PDL
  • USL scârţâie la Vrancea

Ne puteți urmări și pe Google News