Europarlamentarul român a explicat că Brexitul nu a avut niciun impact asupra bugetului UE pentru 2018 adoptat, joi, în plenul PE, în contextul în care Marea Britanie va ieși din UE pe data de 30 martie 2019. 

„În anul 2018, de la 1 ianuarie până la 31 decembrie, Marea Britanie va continua să fie stat membru al Uniunii Europene. Asta înseamnă că se va bucura de toate beneficiile apartenenţei la Uniunea Europeană şi va contribui la bugetul UE, la fel ca orice stat membru. Ieşirea Marii Britanii din UE, care se va produce la 30 martie 2019, nu are niciun impact asupra bugetului UE pe anul următor, Marea Britanie putând beneficia în continuare de fonduri europene şi există domenii unde Marea Britanie este cel mai mare sau aproape cel mai mare beneficiar de fonduri europene. În anul 2015, de pildă, cele mai multe fonduri pentru cercetare-inovare s-au dus în Marea Britanie. Ştim că universităţile britanice sunt foarte bune, le cunoaştem cu toţii, Cambridge, Oxford. În anul 2016 au fost pe locul doi, imediat după Germania, dar au primit pentru universităţi mai multe fonduri decât orice alt stat membru al UE”, a afirmat Mureşan, la Bruxelles, citat de Agerpres.

Eurodeputatul a precizat că oficialii europenni se întreabă cum va decurge plata de către Anglia către UE după momentul Brexit care va avea loc la începutul anului 2019. Totuși, Mureșan este convins că guvernul de la Londra îşi va achita toate angajamentele de plăţi. 

„Întrebarea este ce se va întâmpla după aceea (după Brexit n.red.), iar realitatea este următoarea. În anul 2013 a semnat împreună cu toate celelalte 27 de state membre ale UE cadrul financiar multianual al UE pentru 2014-2020. Cadrul financiar pe care este obligată să îl respecte şi de aceea Marea Britanie va trebui să contribuie la bugetul UE până la 31 decembrie 2020, indiferent de data la care părăseşte UE. Angajamentele sale se vor termina cel mai devreme la 31 decembrie 2020, iar plăţile sunt efectuate, după cum bine ştiţi, până la 3 ani după aceea. Avem acea regulă 'm plus 3', care spune că banii din 2014-2020 vor veni şi facturile pot fi decontate până la 31 decembrie 2023. Deci Marea Britanie trebuie să îşi respecte toate angajamentele făcute până la sfârşitul lunii decembrie 2020 şi plăţile, banii efectiv, vor curge până la sfârşitul anului 2023”, a declarat Siegfried Mureşan. 

Ce SUMĂ i-a revenit Marii Britanii la rectificarea bugetară

Eurodeputatul român a mai spus că Anglia  este beneficiar al rectificării bugetare adoptate joi de Parla pentru bugetul UE pe 2017.

„Statele membre nu au reuşit să absoarbă suficiente fonduri, 7,7 miliarde euro prevăzute în bugetul pe acest an, nu au fost absorbite. Doar din fonduri structurale şi de coeziune s-au absorbit cu 5,8-5,9 miliarde euro mai puţin decât au fost prognozele statelor membre. Aceşti bani îi plătim înapoi statelor membre, ei nu sunt pierduţi fiindcă România nu a reuşit să absoarbă aceşti bani, la fel ca alte state, banii îi putem absorbi până la finalul anului 2023. Dar pentru moment, fiindcă banii au fost în conturile UE, şi nu au fost absorbiţi, îi trimitem înapoi statelor membre, îi vom cere probabil în 2021, 2022, 2023. Deci statele membre primesc acum 7,7 miliarde euro, Marea Britanie însăşi primeşte mai mult de 1 miliard de euro, deci până una-alta, relaţia pe care Marea Britanie o are cu UE este identică relaţiei pe care orice alt stat membru o are cu UE, cu obligaţii şi beneficii", a explicat Mureşan. 

El a mai arătat că Marii Britanii îi va reveni o cotă importantă şi din cei 2,2 miliarde adunaţi de UE în 2017 din amenzile şi sancţiunile aplicate pentru nerespectarea aquis-ului comunitar.

„Deci din amenzile date de către UE diferitelor companii, corporaţii, actori care nu au respectat regulile, legislaţie europeană. Regula e foarte clară – dacă UE dă cuiva o amendă, aceşti bani se duc la statele membre. UE nu ţine beneficiile din amendă la Bruxelles, ci 2,2 miliarde euro obţinute de UE din amenzi şi sancţiuni în acest an sunt bani care merg înapoi la statele membre şi sunt bani pe care nu au sperat că îi vor primi, nu au fost planificaţi, sunt bani pe care statele membre, inclusiv Marea Britanie, îi primesc acum şi nu vor trebui să îi dea niciodată înapoi UE”, a adăugat Siegfried Mureşan. 

Parlamentul European a adoptat, joi, bugetul UE pentru anul 2018, care se ridică la 160,1 miliarde euro, din care 46 miliarde reprezintă fonduri structurale şi de coeziune de care beneficiază în principal statele noi membre ale UE.

Te-ar putea interesa și: