Imobiliare. Prețurile locuințelor și-au încetinit creșterea

Imobiliare. Prețurile locuințelor și-au încetinit creșterea

În ultimul trimestru prețurile locuințelor și-au încetinit creșterea, în aproape toată țara. Potrivit celui mai recent raport de piață realizat de Imobiliare.ro, proprietățile rezidențiale disponibile spre vânzare în România (apartamente și case) s-au apreciat cu doar 0,7% față de cele trei luni anterioare (în care s-a înregistrat un plus de 1,4%). În acest context, ritmul anual de creștere a prețurilor (T3 2018 față de T3 2017) se află, în momentul de față, la 5,6% – în condițiile în care, în perioada similară din 2017, același indicator se situa aproape de pragul de 10%.

„Piață imobiliară arată bine, paradoxal am putea spune, în contextul în care avem o invazie de opinii, mai mult sau mai puțin avizate, care prezic o eventuală criză de proporții. Dar în acest moment nu există indicatori a căror evoluție să anticipeze o criză imobiliară. Și o afirm cu responsabilitatea antreprenorului cu proiecte rezidențiale active în trei orașe din țară: Arad, Brașov și Timișoara. Prețurile proprietăților vor continua să crească pe termen lung, chiar dacă vom asista și la corecții punctuale inevitabile. Valoarea activelor imobiliare se validează în timp, ceea ce face adevărată afirmația că nu există un moment mai potrivit pentru a cumpăra o proprietate imobiliară decât momentul care a trecut. Prudența este, bineînțeles, bună, însă crearea panicii nu. Indicatorii pe care îi urmărim ne dau încredere să construim în continuare și să ne așteptăm la un an 2019 bun pentru piață, marcat de stabilitate”, explică Valentin Morar, CEO Wallberg.

În al treilea trimestru al anului, prețurile apartamentelor s-au majorat în toate cele șase mari orașe ale țării, dar variațiile de preț au fost, însă, semnificativ mai mici decât în anii precedenți.

În Cluj-Napoca, pretențiile vânzătorilor s-au majorat cu 0,9% în ultimele trei luni, până la o valoare de 1.520 de euro pe metru pătrat util. Orașul este, în continuare, singurul mare centru regional al țării în care apartamentele sunt mai scumpe acum decât în urmă cu zece ani. 

Ca și în al doilea trimestru al anului, în cel de-al treilea Brașovul s-a situat în fruntea clasamentului scumpirilor înregistrate în marile orașe ale țării. Aici, suma medie solicitată de către vânzătorii de apartamente s-a majorat cu 1,7% în decursul a trei luni, ajungând la o valoare de 1.060 de euro pe metru pătrat util (de la 1.040 de euro pe metru pătrat util). În

București a avut loc, dintre cele șase mari centre regionale analizate, cel mai mic avans al prețurilor apartamentelor, de numai 0,4%, până la 1.290 de euro pe metru pătrat util (de la 1.280 de euro pe metru pătrat util). ”Comparativ cu perioada similară din 2017, apartamentele din Capitală sunt cu 6% mai scumpe; iar față de situația de acum 10 ani, însă, acest gen de proprietăți sunt cu 35,9% mai ieftine – Capitala având, dintre marile centre regionale analizate, cel mai mult de „recuperat” din declinul provocat de perioada de recesiune”, explică Daniel Crainic, analist imobiliar.