Imnul național va fi tipărit pe biletele de acces la evenimente. Legea a fost promulgată

Imnul național va fi tipărit pe biletele de acces la evenimente. Legea a fost promulgată Sursa foto: Dreamstime.com

Imnul național al României va fi tipărit pe biletele, tichetele, invitațiile sau pe legitimațiile care permit accesul la evenimente. Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea.

Imnul național al României va fi tipărit pe biletele, tichetele, invitațiile sau pe legitimațiile care permit accesul la evenimentele unde intonarea acestuia este obligatorie. Legea a fost promulgată de Klaus Iohannis. Pentru a se asigura că persoanele care participă la evenimentele la care se intonează imnul de stat nu greșesc versurile, organizatorii acestor evenimente sunt obligați să tipărească cele patru strofe ce constituie, potrivit anexei nr. 3 la Legea nr. 75/1994, varianta prescurtată a imnului național, dar și partitura imnului pe biletele/tichetele de intrare ori pe legitimațiile de acces/invitațiile la aceste evenimente sau să le atașeze acestora în format tipărit.

Imnul național al României, tipărit pe bielte

Această obligație se aplică inclusiv în cazul competițiilor sportive organizate pe stadioane sau în săli. Iar acolo unde acest lucru nu este posibil, textul și partitura vor fi redate pe ecrane instalate în acest scop.

„Imnul Național al României se intonează pe baza textului și a partiturii prevăzute în anexa nr. 3, tipărite ca anexe, după caz, la bilete sau tichete de intrare ori la legitimații de acces sau invitații la respectivele evenimente, ori pe baza redării acestora prin proiectare pe ecrane instalate în acest scop“, se arată în noua lege care a intrat în vigoare și se va aplica pe stadioane și alte baze sportive, la deschiderea fiecărei sesiuni a Camerelor Parlamentului sau la festivitățile și ceremoniile oficiale naționale, cu ocazia Zilei Imnului Național, dar și la ceremoniile oficiale cu caracter internațional. Cei care nu respectă legea riscă amenzi de până la 5.000 de lei, potrivit presidency.

Ne puteți urmări și pe Google News

Scopul actului normativ

Inițiatorii proiectului normativ spun că o astfel de prevedere era necesară „având în vedere faptul că realitatea cotidiană a demonstrat că interpretarea vocală a imnului ridică anumite dificultăți generate de necunoașterea ori cunoașterea incompletă, trunchiată sau aproximativă a textului imnului național de către participanții la acele evenimente unde, în mod obligatoriu, se impune intonarea imnului (...)“. Mai exact, „urmărește facilitarea însuşirii versurilor imnului de către un număr cât mai mare de cetăţeni români, dându-se astfel eficiență prevederilor constituționale care îi conferă caracter de simbol naţional“, potrivit legii.

imnul national al romaniei

Sursa foto Wikipedia

Mulți artiști au interpretat greșit imnul național

Sociologii și psihologii consideră că această lege îi va învăța pe români să fie mai patrioți, dar și importanța imnului. În 2021, chiar de Ziua națională a României, pe 1 Decembrie, la Târgu Ocna a fost intonat din greșeală imnul Republicii Socialiste România, „Trei culori cunosc pe lume“, iar martorii spun că nimeni nu și-a dat seama.

În 2019, de Ziua Micii Uniri, 24 ianuarie, o artistă de muzică populară a interpretat imnul într-o variantă prescurtată, alta decât cea oficială permisă de legislaţie (strofele 1, 2, 4 şi 11). În plus, solista a încurcat și versul trei din prima strofă. Apoi, după prima strofă, a interpretat strofa a IV-a a imnului şi a încheiat cu strofa a II-a. Cântăreața a declarat că a avut multe emoții și că era mult prea frig să își dea seama.

Marcel Pavel și Federația Română de Fotbal au fost amendați după ce imnul a fost intonat greșit în deschiderea meciului de fotbal România - Franţa din 2011, eveniment ce a inaugurat stadionul Arena Naţională. Artistul a cântat atunci o variantă modificată a imnul naţional, renunţând la versurile „Şi că-n a noastre piepturi păstrăm cu fală-un nume/ Triumfător în lupte, un nume de Traian!“.