Cei 500.000 de proprietari de IMM-uri din Romania platesc anual zeci de mii de lei pentru autorizatii.
Un proiect de lege ce va ajunge in cateva saptamani in parlament promoveaza scutirea patronilor de IMM-uri de plata taxelor pentru obtinerea prelungirii autorizatiilor, dar si de drumurile interminabile pe care acestia sunt nevoiti sa le faca periodic la institutiile publice.
In prezent, cei care detin o astfel de firma au nevoie de 10-20 de autorizatii din cele aproape 500 de tipuri care exista in Romania si care se innoiesc majoritatea anual.
Potrivit Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), agentii economici nu vor mai fi obligati sa-si prelungeasca autorizatia datorita generalizarii unei proceduri de aplicare tacita, in cazul in care, in termen de 15-40 de zile, nu apar alte probleme. In plus, reprezentantii IMM-urilor vor sa elimine din legislatie autorizatiile, licentele si permisele care nu sunt obligatorii potrivit legislatiei europene. Actul normativ se afla insa abia in stadiul de proiect, iar adoptarea acestuia ar putea dura cateva luni.
Institutiile "se dubleaza" "Vrem sa eliminam si problema "dublurii". Adica, aceia care au nevoie de autorizatie de la doua institutii publice sa depuna documentele necesare o singura data, urmand ca acestea doua sa colaboreze", ne-a declarat presedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu.
Mai mult, in momentul de fata, institutiile care se ocupa de eliberarea autorizatiilor au termene diferite in care pot face acest lucru. "E un haos total din punctul acesta de vedere. Ar trebui sa existe un termen unic de 15 zile", a mai spus Nicolescu.
In prezent, nu exista nici macar un site pe internet de unde patronii de IMM-uri sa poata afla numarul de autorizatii si permise de care au nevoie ori documentele necesare. "Vrem sa implementam si un sistem electronic de depunere on-line a cererilor pentru ca reprezentantii agentilor economici sa nu mai fie nevoiti sa stea la coada", a incheiat Nicolescu.
Categoriile de IMM-uri cele mai afectate in prezent de sistemul birocratic sunt cele din industria alimentara, industria chimica, transporturi si constructii, potrivit datelor oficiale. Gheorghe Caruz, seful Patronatului Carnii de Porc, este proprietarul unui IMM care se ocupa cu preparate din carne.
Acesta sustine ca, anual, este nevoit sa plateasca peste 10.000 de lei pentru obtinerea autorizatiilor. "Cine vrea sa-si deschida o firma pe profil trebuie sa plateasca pentru inceput cam 100 de milioane de lei. Eu am nevoie anual de peste 20-30 de autorizatii. O lege care sa ne scuteasca de birocratia actuala ne-ar ajuta foarte mult", s-a plans Gheorghe Caruz, proprietarul firmei Galco.
RAPORT Afacerile mici inainteaza incet Investitiile realizate de IMM-uri in al doilea semestru al lui 2006 s-au majorat cu aproximativ 10%, in timp ce volumul exporturilor realizate de firmele din sectorul privat a urcat cu 15,17%, potrivit unui raport al CNIPMMR. "Aproximativ 82% din firme au apreciat ca in a doua parte a anului trecut performantele economice au fost mai bune decat in primul semestru, desi cresterea nu a fost substantiala.
Cu toate acestea, gradul de dezvoltare a IMM-urilor din Romania ramane sub cel al firmelor din statele Uniunii Europene", a afirmat presedintele Ovidiu Nicolescu. Numarul firmelor infiintate in a doua jumatate a lui 2006 s-a redus insa cu aproximativ 2% fata de perioada similara a anului 2005.
Totusi, firmele care au reusit sa obtina profit in aceasta perioada s-au inmultit cu aproximativ 4%-5%. "Concluzia evaluarii este ca evolutia mediului de afaceri a cunoscut un usor progres in a doua parte a anului trecut, fiind necesara insa adoptarea unor masuri pentru dezvoltarea IMM-urilor", a apreciat Nicolescu.