Imigranții s-au săturat de controale și carantină. Autoritățile italiene caută acul în carul cu fân!

Visul ONG-urilor pro-imigrație pare să se fi împlinit. Copleșită de mulțimea de probleme pe care le întâmpină din cauza pandemiei, Italia a scăpat de tot din mână problema, cu toate riscurile de sănătate pentru populație care decurg de aici. O recunoaște cotidianul de stânga La Repubblica.

“Imigranții sosiți, în ultimele zile, pe plaja siciliană din Torre Salsa și-au pierdut urmele.

Pe mare, la câteva zeci de metri de plajă, a rămas barca folosită pentru traversare, aproape cu siguranță provenită din Tunisia, de unde plecările s-au reluat masiv.

Carabinierii, polițiștii și agenții de la Garda Financiară verifică toate drumurile și satele de munte din zona de debarcare, între Siculiama și Montallegro, în căutarea persoanelor sosite, pentru a le împiedica să scape de controale și de carantină, la care sunt supuși toți migranții care reușesc să ajungă independent în Sicilia.

Aproximativ 29 de persoane au fost găsite, dar la bord s-ar fi aflat în jur de 50.

Și la Lampedusa este stare de urgență absolută. Alți 156 de imigranți au ajuns noaptea trecută, care se adaugă celor 200 sosiți în weekend. Acum sunt toți înghesuiți pe digul Favaloro.

Primarul Martello lansează încă un avertisment: "Dacă aceasta nu este situație de urgență, spuneți-mi voi ce este.

Am peste 200 de persoane pe dig, 44 găzduite în casa Fraternității, 118 în hotspot și populația insulei care trebuie protejată. Nu mai știu cui să ceară ajutor.

Să nu mai vorbim de consecințele economice. Turismul pe insulă nu știu cum va reporni în aceste condiții".

Debarcările sunt multe și zilnice. Aproximativ 700 în perioada izolării, dintre care jumătate doar în primele zile ale lunii mai. Un număr care alarmează, din cauza dificultăților de găzduire și de primire în siguranță, în timp ce informațiile privind noi plecări din Libia și din Malta sunt zilnice.

O altă ambarcațiune cu 46 de persoane la bord, inclusiv femei și copii, a fost semnalată de centrala Alarm Phone, aflată în dificultate în zona SAR din Malta. "Spun că ia apă la bord", susține serviciul telefonic, care a explicat recent că a pierdut contactul cu barca.

"Autoritățile din Malta sunt informate și au datoria să salveze aceste 46 de persoane și să le aducă în Europa fără întârziere!", adaugă edilul.

Pe digul din Lampedusa sunt  puțin sub o sută de migranți,  debarcați marți, în timp ce un prim grup a fost transferat pe insulă și este așteptată o a doua navă pentru carantină (precum nava Rubattino, care se află la Palermo), care ar trebui staționeze permanent între Lampedusa și Pozzallo pentru a fi folosită imediat pentru a găzdui noii sosiți, evitând astfel ca migranții să pună piciorul pe pământ italian, dat fiind că prezintă riscuri pentru sănătatea populației.

Coronavirusul se răspândește acum și în Africa, dar, până în prezent, dintre migranții care au debarcat (toți supuși testelor) doar unul, în hotspotul din Pozzallo, a fost testat pozitiv.

Cei 118 de migranți debarcați marți la Palermo de pe nava Rubattino, după cele 14 zile de izolare pe nava de carantină administrată de Crucea Roșie, au fost testați cu toții negativ”.