Un scandal uriaș a zibucnit în Austria, odată cu dezvăluirile despre felul în care Erdogan dirijează comunitatea de imigranți în interes propriu.
Politicianul austriac Peter Pilz, membru al Partidului Verde, a urmărit o lungă perioadă activitățile de culegere de informații ale diverselor asociații având legături cu AKP, partidul președintelui Turciei, Erdogan.
Potrivit unui raport pe care Pilz l-a prezentat acum o lună, intitulat „Atacul lui Erdogan împotriva Austriei” și care a provocat un scandal uriaș, regimul de la Ankara se folosește de imigranții turci pentru propriile scopuri politice.
Peter Pilz, citat de ziarul austriac Krone, afirmă:
„Circa 250.000 de imigranți de origine turcă trăiesc în Austria, dintre care 116.000 au încă cetățenia turcă. Noua strategie a președintelui turc este de a se folosi de aceștia în propriul interes.”
Potrivit documentelor prezentate de Pilz, imigranții turci din Austria au legături directe cu MIT, serviciul secret al Turciei, îm beneficiul căruia culeg informațiile.
Interacțiunea strânsă dintre imigranți și regimul de la Ankara se realizează inclusiv prin finanțarea de către Turcia a Asociației Moscheilor (Moscheevereine) din Austria.
Prin urmare, imamii și ceilalți membri ai serviciului religios, ca și unitățile de învățămâns islamic, se află sub directa dependență și influență a lui Erdogan.
Mai mult, afirmă Pilz, Societatea Religioasă Islamică din Austria (IGGŐ) ar fi direct controlată de AKP.
Raportul lui Pilz a produs un seism în cadrul guvernului federal de la Viena. După o întâlnirecu cu Pilz, cancelarul Christian Kern a ordonat un audit excepțional imediat al finanțelor la Asociația ATIB (Uniunea Turco-Islamică pentru Cooperare Socială și Culturală).
Documente secrete de la mai multe ambasade europene, la care Pilz a avut acces, confirmă bănuiala că o rețea de spionaj turcă ar funcționa în interiorul ATIB.
În corespondența dintre aceste ambasade și Ankara se menționează explicit că „doi suspecți de terorism” au fost chemați în Austria de ATIB.
Și activitățile opozanților președintelui Erdogan din Austria sunt raportate în detaliu la Ankara.
„Acest lucru este cu totul incompatibil cu statutele ATIB”, declară Pilz, care așteaptă măsuri urgente din partea Ministerului de Interne austriac.
Politicianul austriac nu se teme de reacția Turciei:
„Vom prezenta documentele secrete în toată Europa. Erdogan va avea de-a face cu 30 de stat deodată.”