În timp ce Austria pune la îndoială capacitatea României de a combate fenomenul migrației ilegale, Croația a raportat în acest an o creștere cu 140% a imigrației ilegale față de anul trecut, potrivit datelor furnizate de șeful poliției de frontieră croate, Zoran Niceno.
Asta se întâmplă în condițiile în care regimul de la Zagreb a primit undă verde în zona Schengen, în cadrul consiliului JAI din 8 decembrie 2022. Același consiliu în care Viena a folosit dreptul de veto pentru a ne ține în afara spațiului european de liberă circulație.
Schengen: Fenomenul migraționist din Croația a crescut cu 140%
Șeful poliției de frontieră a mai precizat că peste 54.000 de persoane au intrat ilegal prin Croația. Persoane care de altfel au solicitat azil politic din partea autorităților croate.
„ Toţi au cerut azil, ceea ce demonstrează că traficanţii şi migranţii sunt familiarizaţi cu sistemul european şi ştiu că sunt liberi să se deplaseze", a explicat oficialul croat.
Cu o populație un pic mai mare decât a Bucureștiului, Croația a intrat în spațiul european de liberă circulație în acest an. Schengen reprezintă un spațiu vast de circulație intracomunitară unde pot circula fără restricții aproximativ 400 de milioane de persoane.
Croația se află pe ruta Balcanilor, coridor folosit de sute de mii migranți care au fugit din calea războaielor în 2015 respectiv 2016. Ruta este folosită în continuare de un număr de migranți care sosesc pe continentul european din Bosnia sau Serbia.
Nici Slovenia nu stă mai bine la capitolul securitatea granițelor
În partea cealaltă a graniței, pe filiera slovenă cifrele sunt mult mai mari. Numărul imigranților aproape că s-a triplat, de la începutul anului și până la finalul lunii august, față de aceeași perioadă a anului precedent.
Confruntat cu aceste date, ministrul sloven de interne Bostjan Poklukar a explicat că nu se impune restabilirea controalelor la frontieră. Autoritățile au suplimentat numărul grănicerilor în locurile critice. Croația a fost primită cu drepturi depline în familia europeană pe 8 decembrie 2022. În aceeași zi Austria și Olanda s-au opus aderării țării noastre dar și a Bulgariei.
În primă fază, austriecii au folosit ca argument numărul mare de imigranți ilegali care ajung la frontierele continentului european prin România. Însă, Viena a revenit asupra retoricii inițiale și a invocat o eroare de funcționare a întregului spațiu Schengen. Drept urmare, extinderea spațiului de liberă circulație nu ar fi o idee bună pentru securitatea zonei euro.