Guvernul din Peru a decretat stare de urgenţă, miercuri, pentru o perioadă de 30 de zile, în condiţiile în care o mare parte a ţării este afectată de proteste, după ce, săptămâna trecută fostul preşedinte de stânga, Pedro Castillo, a fost înlăturat din funcţie de congresul dominat de conservatori.
Guvernul Peru a declarat stare de urgență la nivel național pe fondul unei crize politice declanșate de încercarea de dizolvare a Congresului de către președintele Pedro Castillo. Soldații sunt dislocați pentru a ajuta poliția să controleze protestele violente ale susținătorilor președintelui demis.
Declaraţia de stare de urgenţă, anunţată de ministrul Apărării, va permite soldaţilor să susţină poliţia în menţinerea siguranţei publice. Mai mulți protestatari au murit în confruntări cu poliția, iar o serie de aeroporturi și drumuri au fost blocate temporar.
Două persoane şi-au pierdut viaţa şi cel puţin cinci au fost rănite duminică în cursul manifestaţiilor tot mai mari împotriva preşedintei Peru, Dina Boluarte, după lovitura de stat eşuată şi arestarea fostului preşedinte Pedro Castillo.
Ce s-a întâmplat, de fapt, în Peru
Protestele se răspândesc în toată ţara, în special în oraşele din nord şi în Munţii Anzi. Mii de persoane s-au mobilizat pe străzile din Cajamarca, Arequipa, Tacna, Andahuaylas, Cusco şi Puno, cerând eliberarea fostului şef al statului şi noi alegeri şi îndemnând la grevă naţională.
„Regretăm moartea a două persoane şi mai mulţi răniţi în confruntări. Îndemn populaţia să rămână calmă", a declarat ministrul de Interne César Cervantes la radio RPP, la scurt timp după un prim bilanţ al poliţiei anunţând un mort - o adolescentă - şi cinci răniţi. Viaţa niciunui peruan nu merită să fie sacrificată pentru interese politice. Reiterez apelul meu la dialog şi renunţarea la violenţă”, a lansat Dina Boluarte pe Twitter.
Sâmbătă, altercaţiile la Andahuaylas (sud) s-au soldat cu 20 de răniţi (16 civili şi 4 poliţişti). Violenţele au reînceput a doua zi cu tiruri de gaze lacrimogene ale poliţiei şi pietre aruncate de manifestanţi. Întăriri cu trupe speciale ale poliţiei urmau să sosească cu avionul pentru a ţine sub control demonstraţiile, potrivit forţelor de ordine. Andahuaylas, situată în regiunea Apurimac, este regiunea de origine a Dinei Boluarte, considerată trădătoare de partizanii preşedintelui demis. Secţia de poliţie din Huancabamba, un oraş din Apurimac, a fost incendiat.
Pancarte cu mesajul: „şobolani corupţi”
La Lima, între 1.000 şi 2.000 de persoane au manifestat în faţa Congresului strigând „Castillo, nu eşti singur, poporul te susţine” şi fluturând pancarte în care acuzau „Dina (Boluarte) şi Congresul” că sunt „şobolani corupţi”. Ei au fost împrăştiaţi cu gaze lacrimogene duminică la începutul serii.
Lima i-a întors întotdeauna spatele lui Castillo, un profesor de şcoală rurală şi lider sindical deconectat de elite, în timp era susţinut de regiunile andine de la alegerile din 2021. Sindicatele agrare şi organizaţiile sociale ţărăneşti şi indigene au lansat un apel duminică la o "grevă pe termen nelimitat" începând de marţi, respingând Congresul şi cerând alegeri anticipate şi o nouă Constituţie.
De ce președintele s-a confruntat cu o demitere?
Pedro Castillo, în vârstă de 53 de ani, a avut de la început o președinție dificilă. Fost profesor de stânga, a fost ales cu o marjă restrânsă în iunie 2021, învingându-l pe rivalul său de dreapta Keiko Fujimori.
Cu puțină experiență politică și lipsit de legăturile și influența rivalului său, el s-a confruntat cu un Congres ostil care i-a făcut extrem de grea guvernarea. Cabinetul său a suferit schimbări constante și în cele 17 luni de mandat a avut cinci prim-miniștri. Președinția sa a fost, de asemenea, umbrită de acuzații de corupție, despre care el a spus că fac parte dintr-o „persecuție politică”.
Potrivit comunicatului Frontului agrar şi rural din Peru, care cere eliberarea imediată a lui Castillo, acesta nu a comis o lovitură de stat când a încercat pe 7 decembrie să dizolve parlamentul şi să instaureze starea de urgenţă. A fost arestat câteva ore mai târziu de propriul său bodyguard în drum spre ambasada Mexicului pentru a cere azil politic. El este acuzat de răzvrătire.
Președintele Pedro Castillo s-a confruntat cu un vot de demitere în Congres
Dina Boluarte, vicepreşedintă până la învestirea sa pe 7 decembrie după demiterea lui Castillo, a format sâmbătă un guvern cu profil independent şi tehnic, având ca prim-ministru un fost procuror, Pedro Angulo. Până în prezent, preşedinta nu a fost clară cu privire la marea problemă: este un guvern de tranziţie sau un guvern care intenţionează să rămână până în 2026?, a declarat analistul politic Giovanna Penaflor.
Cererea de noi alegeri este asociată cu o respingere masivă a Congresului: conform sondajelor din noiembrie, 86% dintre peruani dezaprobă parlamentul. Vineri, Dina Boluarte nu a exclus convocarea de alegeri anticipate pentru a găsi o ieşire paşnică din criza politică. În paralel, teoria, avansată de fostul şef de cabinet şi avocatul lui Castillo, potrivit căreia fostul preşedinte a fost drogat fără ştirea lui în timpul tentativei eşuate de lovitură de stat, pasionează ţara.
Într-o scrisoare pe care Castillo ar fi scris-o în închisoare, el susţine că un medic şi asistente camuflate şi un procuror fără faţă (cu glugă) l-au forţat să i se ia mostre de sânge fără consimţământul său, evocând un plan machiavelic. Preşedintele Institutului de medicină legală, Francisco Brizuela, a făcut cunoscut că fostul preşedinte a refuzat să se supună testelor, scrie BBC.