Evenimentul Zilei > International > ILSOLE24ORE: Războiul bugetului readuce Israelul la urne
ILSOLE24ORE: Războiul bugetului readuce Israelul la urne

ILSOLE24ORE: Războiul bugetului readuce Israelul la urne

Alianța guvernamentală dintre cei doi mari rivali, Netanyahu și Gantz, se prăbușește în cel mai prost moment, în timpul pandemiei, al lockdown-ului și al recesiunii

Credeau că vor reuşi şi de data aceasta, cu ajutorul unei legi create ad-hoc şi o amânare care le-ar fi permis să supravieţuiască.

Numai că Benjamin Netanyahu, prim-ministru și lider al partidului conservator Likud, și Benny Gantz, vicepremier și lider al partidului centrist Albastru & Alb, nu au ţinut cont de respectivele lor fronde interne. Iar războiul bugetar dintre cei doi rivali obligați să convieţuiască împreună în același guvern târăşte Israelul spre noi alegeri.

Primele din epoca Covid-19. Adică într-o perioadă mult mai furtunoasă și mai nesigură. Cu țara care se luptă deja cu al treilea val al pandemiei, un alt lockdown iminent, cu economia în recesiune, Iranul din ce în ce mai agresiv și cu un nou președinte american cu siguranță mai puțin „favorabil” Israelului și planurilor sale. Pe scurt, un context mai puțin potrivit decât acesta, nici că ar fi putut exista.

Votul de neîncredere al Parlamentului

Fronda internă a coaliției de dreapta a lui Netanyahu care s-a alăturat mai multor parlamentari de centru-stânga, l-a pus la corner pe cel mai longeviv prim-ministru din istoria Israelului. Astfel, acordul încheiat în ultimul moment de Netanyahu și Gantz, care prevedea amânarea datei pentru aprobarea bugetului 2020 până la 31 decembrie și a bugetului pe anul 2021 până la 5 ianuarie, a fost respins luni seara de Knesset. Cu doar două voturi, 49 la 47. Printre cei care au votat împotrivă s-a aflat cel puțin un deputat de la Likud și trei de la Albastru & Alb.

Alegerile vor avea loc pe 23 martie. Adică peste trei luni. O perioadă de timp care ar putea permite Iranului să facă progrese suplimentare în ceea ce privește îmbogățirea uraniului la grade foarte îngrijorătoare pentru un Israel fără un guvern. În lipsa unui acord fulgerător, deși dificil, între Teheran și noua administrație a lui Joe Biden, acest scenariu pare credibil. Patru alegeri în doi ani sunt un record negativ pentru Israel, care se luptă cu protestele populare și o profundă criză economică.

O convieţuire dificilă

Prin urmare, războiul pentru buget a făcut deja o victimă: guvernul de urgență națională sau acel executiv „rotativ” născut în mai după negocieri epuizante.

Cu Netanyahu, însă, totul este încă posibil. Premierul cu șapte vieți a reușit să se salveze mereu în ultimul moment. Numai că de data asta, pare că era sa chiar a apus. Convieţuirea cu Gantz nu a fost niciodată ușoară. Dimpotrivă. Iar situaţia a precipitat. De câteva luni, cei doi aliaţi rivali au fost divizaţi şi mai mult de „războiul bugetului”. Care trebuia aprobat în termen de 100 de zile de la formarea guvernului, deci în august. Chiar înainte ca guvernul să cadă din cauza unui acord negativ, Netanyahu și Gantz reușiseră să obţină amânarea aprobării bugetului până pe 23 decembrie.

Care este motivul fricțiunii? Bibi și-ar dori un buget valabil pentru un an, în timp ce Gantz își propune în schimb un buget unic pentru întregul an 2021. Motivul acestei divergenţe este simplu: un buget mai lung l-ar împiedica pe Netanyahu să răstoarne guvernul înainte ca Gantz, care astăzi este și ministru al apărării, să înceapă perioada de rotație (18 luni) ca prim-ministru.

Legea prevede de fapt ca Parlamentul să se dizolve automat dacă planul de cheltuieli nu este aprobat până la data prevăzută. Dacă va prevala bugetul pe un an, Netanyahu ar putea avea mână liberă în provocarea unei crize și organizarea alegerilor fără a să mai fie nevoie să-i predea lui Gantz rolul de premier interimar.

Pandemie și sărăcie

La fel ca alte țări industrializate, și poate chiar mai mult, Start Up Nation suferă de o gravă criză economică gravă care a crescut mult procentul familiilor care au ajuns să trăiască în sărăcie: o sărăcie care în cele 10 luni de pandemie a crescut cu 50%.

Conform celor mai recente estimări ale OCDE, în 2020 contracția ar trebui să se ridice la 4,3%. Iar al treilea probabil lockdown va încetini recuperarea. Estimările vorbesc despre un slab 2,1% sub media mondială. Având în vedere acest lucru, aprobarea unui buget național, necesar pentru a amortiza chiar și marea suferință a sistemului de sănătate, este o prioritate.

Sfârșitul erei Netanyahu?

Dacă până astăzi nu se găsește o soluție – o ipoteză considerată acum extrem de puțin probabilă – Parlamentul Ierusalimului se va dizolva automat. Dar de data aceasta, scenariul va fi probabil diferit.

Pentru că și Netanyahu riscă să piardă sceptrul liderului conservatorilor, pe care îl deține de peste douăzeci de ani. Potrivit sondajelor, noul partid de dreapta („Noua speranță”) anunțat luna trecută de Gideon Sa’ar, un mare aliat al lui Bibi din Likud , este deja a doua forță ca importanţă din țară. De data aceasta, Bibi nu va mai putea construi o campanie militară împotriva aripii stângi, vinovată, după părerea sa că predă ţara arabilor.

Cu siguranță nu-i va putea eticheta pe Sa’ar, și cu atât mai puțin pe Naftali Bennett, celălalt aliat al său și liderul partidului de dreapta „Casa Evreiască”, drept colaboratori de stânga. Presat de protestele privind gestionarea pandemiei și de procesul în care este acuzat de trei cazuri de corupție (amânat din nou pentru începutul anului viitor), Bibi conduce acum cea mai importantă bătălie politică din viață, cea pentru supraviețuirea sa ca lider politic. (Rador)

https://www.ilsole24ore.com/art/la-guerra-budget-riporta-israele-via-urne-ADkXSn9

Traducerea Cătălina Păunel