Ilinca Panait, membru al Consiliului Director și Trezorier Liga Studenților Români din Străinătate și studentă la King's College London, UK, și spune că „ar vrea să se întoarcă în România după terminarea studiilor”.
Ilinca Panait, studentă la Londra, vrea să vină acasă după terminarea studiilor
Ilinca Panait dorește să revină în România după terminarea studiilor la King's College London. Ea a mai spus că, deși unii tineri români aleg să studieze sau să lucreze în afara țării, aceștia nu sunt deconectați complet și că au legături strânse cu comunitatea românească și chiar au dorință de a se întoarce acasă.
Ilinca Panait mai are încă doi ani de studii dar, spune ea, „intenționez să mă întorc”. De asemenea, mai crede că „Nu este nimic greșit în a pleca din România”.
Ilinca Panait a mai subliniat faptul că „Liga Studenților Români din Străinătate este o comunitate foarte strânsă de studenți, toată lumea se știe cu toată lumea, este ca o mare tabără. Și atunci nu simțim atât de tare ruptura. Suntem în permanență conectați cu România fie prin intermediul familiilor noastre care au rămas aici și printr-o dorință comună de a ne întoarce în țară după terminarea studiilor sau după continuarea unei experienței de muncă în străinătate”, a zis Ilinca Panait, membru al Consiliului Director și Trezorier Liga Studenților Români din Străinătate și Studentă la King's College London, UK.
Lucian Romașcanu, despre emigrația masivă din ultimii ani
În cadrul dezbaterii a luat cuvântul și Lucian Romașcanu, membru în Comisia pentru românii de pretutindeni din Senatul României. Acesta a recunoscut că emigrația masivă din ultimii ani reprezintă o pierdere pentru România, dar a subliniat că aceasta face parte dintr-un fenomen global de migrație, prezent în multe alte țări.
„Este firesc ca oamenii să își caute un loc mai bun”, a mai subliniat Romașcanu, referindu-se la tendința de migrație dinspre Est spre Vest. El a menționat că mulți români au ales să plece din cauza lipsei unei legături puternice cu pământul natal, în contextul unei istorii marcate de comunism și individualism. „Contribuția românilor din diaspora este însemnată și trebuie respectată!”, a concluzionat Romașcanu.
Sociologul Mădălina Hideg, despre încrederea cetățenilor în instituțiile public
Sociologul Mădălina Hideg de la Institutul Argument a vorbit despre încrederea cetățenilor în instituțiile publice. „Am dorit să aflăm ce înseamnă participarea cetățenească în opinia celor cu care am discutat și am investigat patru forme ale participării: civică, comunitară, politică și electorală”, a explicat Mădălina Hideg.
Ea a adăugat că lipsa de încredere în ceilalți, fie că sunt prieteni, vecini sau colegi, poate descuraja oamenii să se asocieze pentru a milita sau a lupta pentru anumite idei sau principii.
Mădălina Hideg a subliniat, de asemenea, importanța contextului internațional, investigând dacă modul în care cetățenii români se implică în comunitățile din străinătate influențează comportamentul lor în ceea ce privește participarea cetățenească în România. Rezultatele acestei analize ar putea oferi perspective valoroase pentru încurajarea unei implicări mai active a cetățenilor atât în țară, cât și în diaspora.