Ilie Şerbănescu: Zona euro își va închide porţile pentru România cel puţin 7-10 ani

Ilie Şerbănescu: Zona euro își va închide porţile pentru România cel puţin 7-10 ani

Chiar dacă şi-a propus să intre în zona euro în 2015, România nu va reuşi acest lucru, întrucât, după experienţa cu Grecia, uşa va fi închisă pentru toţii candidaţii timp de cel puţin 7-10 ani, crede analistul economic Ilie Şerbănescu.

"Nenorocirea nu se poate întâmpla, pentru că dacă delirăm noi, ei nu sunt nebuni să se lege la cap cu țări ca România, după experienţa cu Grecia. Uşa e închisă pentru toţi candidaţii cel puţin 7-10 ani", ne-a declarat analistul.

Mai mult, el afirmă că ar trebui să ne pună pe gânduri faptul că state care sunt mai avansate în îndeplinirea reformelor pentru aderarea la zona euro, precum Polonia sau Cehia, ezită să mai facă acest lucru.

"E nevoie să facem reformele prevăzute în planul de trecere la euro, dar poate ar trebui să ne gândim dacă nu e bine să le facem altcumva, folosind avantajele neparticipării, când avem la dispoziţie politica valutară şi cea fiscală, nu doar pe cea fiscal-bugetară", a completat Şerbănescu.

Ne puteți urmări și pe Google News

O țintă pentru reforme

Preşedintele Traian Băsescu a declarat recent că autorităţile îşi menţin obiectivul de a adera la zona euro în 2015. Ulterior, consilierul prezidenţial Leonard Orban a afirmat că, în acest moment, România nu se află în stadiul de a îndeplini majoritatea criteriilor necesare pentru aderarea la zona euro.

El a precizat că stabilirea anului 2015 ca obiectiv privind euro a avut ca motivaţie continuarea reformării.

România încă nu este pregătită să intre în zona euro în anul 2015. Cel mai bine este să aşteptaţi un an sau doi, când sunteţi siguri că aveţi un cadru economic sănătos, a fost sfatul pe care Nouriel Roubini l-a dat astăzi autorităţilor române.

Scepticism tot mai mare în alte state

State precum Polonia, Cehia şi Ungaria au devenit tot mai retincente la ideea de a adera la zona euro, invocând criza datoriilor, care aproape a desfiinţat euro în primăvara anului trecut.

Astfel, guvernatorul Băncii Centrale a Poloniei, Marek Belka, a declarat acum două zile că, pe fondul crizei cu care se confruntă moneda unică europeană, Polonia nu intenţionează să adere în timpul apropiat la zona euro, adăugând că şi populaţia priveşte cu scepticism această perspectivă.

El a adăugat că, atât timp cât Grecia continuă să fie o rană deschisă a uniunii monetare, euro nu mai pare atât de atractiv precum a fost o dată.

În Ungaria, premierul Viktor Orban a declarat, la începutul lunii februarie, că adoptarea euro înainte de 2020 este "de neimaginat".

Premierul ceh, Petr Necas, a afirmat, în decembrie, că statul său poate refuza intrarea în zona euro atât timp cât consideră că păstrarea coroanei ajută mai mult.