Negocieri pentru GUVERN USD. VEZI ce ministere vrea UDMR. PLUS: Gabriela Firea, la Palatul Victoria
- Carmen Vintil ă
- 25 februarie 2014, 17:10
PSD a dat deja startul negocierilor pentru un guvern USD. Deși în acest moment are majoritatea în Parlament, dar la limită, Victor Ponta l-a chemat, în această dimineață, la discuții pe liderul deputaților minorităților naționale, Varujan Pambuccian. Între timp, UDMR dă semne că nu ar refuza intrarea în guvernul Ponta 3.
UPDATE 16.00. Ministrul Apărării Mircea Duşa se află la această oră la sediul Guvernului. De asemenea, la Palatul Victoria a sosit şi vicepreşedintele social-democrat, senatorul Gabriela Firea. UPDATE 13.30. Varujan Pambuccian a negat că s-ar fi dus la Guvern să negocieze o eventuală funcţie în Executivul care ar rămâne după plecarea liberalilor. Dacă li se va cere, probabil, minorităţile vor susţine o nouă formulă de guvernare a USD, a spus însă Pambuccian. Potrivit unor surse din PSD, UDMR va primi două ministere, unul dintre acestea fiind în mod sigur cel al Culturii, așa cum Evz a scris încă de săptămâna trecută. De asemenea, sunt discuții și pentru un post de vicepremier.
Liderul grupului senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a declarat, astăzi, că există din 2012 un protocol cu UDMR, care nu s-a realizat, el menţionând că documentul prevede cooptarea la guvernare a Uniunii, cu doi miniştri în Cabinet. În replică, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a spus că Uniunea aşteaptă o decizie în USL legată de o eventuală ruptură între PSD şi PNL pentru "a putea contribui la rezolvarea situaţiei", în baza principiilor protocolului semnat în 2012. Întrebat ce prevede acest protocol, Ilie Sârbu a răspuns: "Cooptarea la guvernare a UDMR, nu sprijin parlamentar, deci miniştri în Guvern". Potrivit acestuia, protocolul prevedea două portofolii de ministru pentru UDMR, dar care nu erau menţionate, fără funcţie de vicepremier. "Dacă (protocolul - n.r.) nu mai e susţinut de UDMR, probabil se vor relua negocierile", a mai spus Sârbu. Acesta a ținut să precizeze că USD are majoritate în Parlament și fără PNL, dar aceasta este fragilă. "Majoritatea de care s-a vorbit şi a vorbit preşedintele partidului există. Noi avem majoritate fragilă şi fără UDMR, dar nu ne dorim lucrul acesta. Mai mult, preşedintele Ponta şi domnul Crin Antonescu, şi-au dorit de atunci să fie şi UDMR. Dar Crin Antonescu s-a răzgândit iar. Nu cred că e un lucru rău să fie o majoritate cât mai largă şi cu cât mai multe partide", a arătat Sârbu. Poate Antonescu pleacă singur de la Senat Întrebat dacă liderul PNL, Crin Antonescu, va fi schimbat din funcția de președinte al Senatului, Sârbu a subliniat că din partea USD nu există această intenție, dar dacă "domnul Antonescu are onoare și respectă protocolul, potrivit căruia această funcție revenea PC, este altceva". "Este falsă informaţia că eu aş dori să fiu, că (Ioan - n.r.) Chelaru ar dori, că (Petru - n.r.) Filip ar dori să fie, că au fost nominalizaţi. Fals complet. Nu ştiu de unde a apărut... (...) Nu facem caz din asta, nu ne interesează nici pentru mine, nici pentru alţi colegi de-ai mei, fiindcă postul oricum prin protocol revenea la vremea respectivă PC. PC poate să îl revendice. Noi îi lăsăm domnului Crin Antonescu toate privilegiile pe care le are din acest post: vilă, casă de protocol, maşini, consilieri câţi vrea dânsul. Nu avem o problemă", a mai spus Sârbu. Acesta a subliniat că păstrarea USL a ținut doar de Crin Antonescu. "Depinde de domnul Antonescu, că acum nu mai vrea nimic. Sunt convins că dacă azi adoptam problema Iohannis cum dorea dânsul, ziua următoare venea cu altceva, că o dă pe doamna Câmpeanu afară sau să vină cu altă formulă. Am înţeles de când s-a văzut cu domnul Băsescu. Eu am spus că s-a văzut şi nimeni nu a luat treaba în serios", a mai spus Ilie Sârbu. Delegaţia Permanentă a PNL se va reuni în şedinţă, astăzi, începând cu ora 19,00. Antonescu se aşteaptă la un vot covârşitor în favoarea ieşirii de la guvernare, după ce gruparea Ruşanu-Stroe-Chiţoiu a pierdut masiv teren. CITIȚI ȘI:
- Kelemen Hunor: UDMR așteaptă ruperea USL pentru a putea contribui la rezolvarea situației
- ZIUA Z ÎN PNL. Liberalii se întâlnesc în şedinţă la ora 19.00. Urmează ieșirea de la guvernare
- Gruparea lui Ruşanu, înfrântă de Antonescu
- Premierul taie capetele liberalilor