Evenimentul Zilei > Social > Ilie Năstase: „Aţi avut dreptate!“
Ilie Năstase: „Aţi avut dreptate!“

Ilie Năstase: „Aţi avut dreptate!“

Preşedintele FR Tenis şi-a dat ieri demisia pentru eşecul proiectului „Academia de tenis“ şi pentru devizul umflat în afacerea „Cupa Davis“.

Dezvăluirile făcute de „Evenimentul zilei“ despre afacerea „Cupa Davis“ au produs un adevărat cutremur în Federaţia Română de Tenis. După ce s-a convins ieri că devizul estimativ trimis la guvern pentru organizarea meciul cu Franţa la Sibiu conţine sume umflate premeditat de subordonaţii săi, Ilie Năstase şi-a anunţat demisia din funcţia de preşedinte al federaţiei de tenis, susţinând că nu vrea să-şi asocieze numele cu acest scandal.

Deşi sunat chiar şi de preşedintele Traian Băsescu, Năstase nu a revenit asupra deciziei. Principalul motiv al renunţării este însă faptul că Judecătoria Timişoara a decis ieri, după şapte ani de tergiversări, retrogradarea la prima instanţă a procesului dintre ANS şi Clubul „Voinţa“, al cărui teren fusese acordat, cu titlu gratuit, de guvern lui Ilie Năstase pentru o perioadă de 60 de ani.

Hărădău, principalul vinovat

Deocamdată, singurul efect al afacerii „Cupa Davis“, care a înghiţit peste 280.000 de euro din fonduri publice, este demisia de onoare a lui Ilie Năstase. Adevăratul vinovat al devizului umflat premeditat este Dumitru Hărădău, directorul executiv al FR Tenis, şi totodată singurul om care are drept de semnătură în federaţie. De altfel, Hărădău s-a ocupat personal de organizarea meciului de Cupa Davis cu Franţa, la Sibiu, el susţinând că bugetul acestei competiţii depăşeşte 450.000 de euro.

„Afacerea“ a căpătat însă aspect penal după ce Ilie Năstase a verificat ieri-dimineaţă actele la Agenţia Naţională pentru Sport. Aşa cum a scris „Evenimentul zilei“, una dintre „bubele“ devizului estimativ este că Hărădău a umflat premeditat suma cerută guvernului pentru achiziţionarea suprafeţei de joc. Deşi pe 8 ianuarie FR Tenis achitase 25.000 de euro pentru această suprafaţă, Hărădău a solicitat, pe 21 ianuarie, conform actelor de la ANS, suma de 37.000 de euro pentru acelaşi teren de joc!

Paradoxal, ca preşedinte al FR Tenis, Ilie Năstase nu a putut să-l demită pe subordonatul său Dumitru Hărădău, fiindcă nu are dreptul!
Belu: „Aştept decontul“

Rămâne ca Agenţia Naţională pentru Sport să verifice deconturile care vor fi predate de FR Tenis, să le compare cu devizul estimativ şi să decidă pedepsirea eventualilor vinovaţi sau, în funcţie de gravitatea faptelor, să solicite intervenţia instituţiilor abilitate.

Pe lângă diferenţele apărute la costul terenului, mai există mari neconcordanţe şi în privinţa celor 75.900 de euro pe care, conform devizului estimativ, federaţia urma să-i cheltuiască pentru cazarea şi masa echipei României, a oficialilor şi a invitaţilor. În schimb, omul de afaceri sibian Aurel Munteanu susţine că a asigurat gratuit găzduirea delegaţiei tricolore, în hotelul său „Împăratul romanilor“.

Octavian Belu, preşedintele ANS, a confirmat ieri cererea de demisie înaintată de Ilie Năstase. „Nu cred că domnul Năstase mai poate fi întors, la cât de hotărât l-am văzut că e“, a spus Belu. Şeful ANS a fost însă rezervat în privinţa afacerii „Cupa Davis“: „Eu aştept decontul FR Tenis, capitol cu capitol. Dacă sunt mai puţini bani cheltuiţi decât era estimat, banii oricum rămân în bugetul federaţiei. Domnul Năstase nu avea cunoştinţă de sume cerute, cheltuite şi era supărat că a fost implicat în aceste speculaţii“, a precizat Belu.

LONGEVIV

Preşedinte la FR Tenis de 11 ani


Ilie Năstase (61 de ani), cel mai titrat jucător român de tenis din toate timpurile, a fost primul număr 1 din istoria ATP. Ca sportiv a cucerit 53 de titluri la simplu şi 45 la dublu, acumulând doar din premii peste două milioane de dolari. După ce a ocupat o perioadă funcţia de căpitan-nejucător al echipei de Cupa Davis a României, „Nasty“ a devenit preşedintele federaţiei naţionale în anul 1996. De atunci, Năstase a mai ameninţat de câteva ori cu demisia, dar nu a renunţat la funcţie.

PROCES


„Voinţa“, marele of al fostului campion

Mărul discordiei dintre fostul preşedintre al FRT şi reprezentanţii Clubului Sportiv „Voinţa“ o reprezintă „Arenele de tenis Ilie Năstase“, cele două tabere disputându-şi din 2001 autoritatea asupra proiectului. Reprezentanţii „Voinţa“ susţin că Ilie Năstase vrea să folosească în interes propriu terenul de pe malul lacului Floreasca, unde clubul îşi desfăşoară activitatea. „Nasty“ respinge acuzaţiile, iar „meciul“ se joacă de ani buni în instanţă. Scandalul din cauza căruia fostul sportiv a declarat ieri că renunţă la şefia FRT implică şi doi premieri – Radu Vasile şi Călin Popescu- Tăriceanu.

Pe scurt, în 1999 prim-ministrul ţărănist a semnat o hotărâre de guvern prin care lui Năstase îi erau concesionate, pentru 49 de ani, şase hectare de teren situate pe malul lacului Floreasca, pentru a construi o bază sportivă. Pământul, unde se află Clubul „Voinţa“, era oferit gratuit. Mai mult, Călin Popescu-Tăriceanu a semnat pe 8 martie 2006 o nouă hotărâre prin care terenul cu pricina i-a fost încredinţat direct „în folosinţă gratuită“ pentru o perioadă de 60 de ani, cu acelaşi scop – Arenele. Deşi proiectul fusese realizat împreună cu cei de la „Voinţa“, tenismenul s-a dezis de aceştia. Reprezentanţii clubului l-au dat în judecată pe Năstase, solicitând să le fie recunoscută autoritatea asupra terenului. Procesele au început în 2001, iar ultima hotărâre a fost dată de Tribunalul Timiş, instanţă care a decis rejudecarea cauzei. Cu alte cuvinte, după şapte ani, procesul o ia de la capăt, Năstase având tot mai puţine şanse de reuşită. (Liviana Rotaru)

REVELAŢIE

„Nasty“ a realizat ce s-a făcut
în numele lui: „M-au folosit destul!“

Ilie Năstase a făcut ieri un gest de onoare şi, în acelaşi timp, de neputinţă. După un „război“ cu „Evenimentul zilei“, în care s-a ajuns la ameninţări cu moartea, „Nasty“ a acceptat, cu fair-play, că oamenii din subordinea sa au greşit. Afectat şi de derularea procesului „Voinţa“, el a renunţat cu demnitate la funcţie.

EVZ: Domnule Năstase, de ce aţi demisionat?
Ilie Năstase: Am făcut-o din două motive. Principala cauză este că azi (n.r. – ieri), Tribunalul din Timişoara a decis, după mulţi ani de tergiversări, să retrogradeze la prima instanţă procesul dintre ANS şi clubul „Voinţa“, acolo unde eu trebuia să fac o academie de tenis. Au anulat astfel decizia Tribunalului Bucureşti. Gata, m-am săturat să-mi irosesc viaţa prin tribunale. Simt că înnebunesc! M-a învins justiţia!

Terenul, principala problemă

Şi cealaltă cauză a demisiei?

Azi-dimineaţă (n.r. – ieri) m-am prezentat la Agenţia Naţională pentru Sport şi am constatat anumite lucruri. Mai precis, deşi Federaţia Română de Tenis plătise pe 8 ianuarie 25.000 de euro pentru achiziţionarea terenului de la joc pentru meciul de Cupa Davis cu Franţa, domnul Dumitru Hărădău a solicitat pe 21 ianuarie, în devizul estimativ trimis la guvern, suma de 37.000 de euro pentru acel teren. Sunt dezamăgit, constatând că am fost dezinformat de Hărădău. Până la urmă, aţi avut dreptate! Îmi pare rău pentru tot ceea ce s-a întâmplat, dar eu n-am ştiut de treaba aceasta. Mi-a sărit ţandăra când am văzut numele meu în acel scandal, fiindcă m-am simţit nedreptăţit. În realitate, eu n-au ştiut nimic despre toate astea.

O chestiune de onoare


De ce aţi demisionat dumneavoastră
în loc să-l demiteţi pe Hărădău?
Eu am trăit în străinătate şi am înţeles că trebuie să-ţi dai demisia nu doar atunci când greşeşti, ci şi dacă acolo unde conduci se comit erori. E o chestiune de onoare! Pe Hărădău nu l-am dat afară, fiindcă, pur şi simplu, n-am dreptul să fac asta. În realitate, eu am doar atribuţii de preşedinte onorific în federaţie. Hărădău semnează toate actele.

Probleme la contractele cu sponsorii federaţiei

Nu regretaţi această decizie?

Mă duc şi stau şi eu liniştit cu familia. Destul m-au folosit şi federaţia şi alţii. Singurul lucru pe care îl regret este că, în conformitate cu contractele de sponsorizare pe care le-am adus la federaţie, acestea se întrerup în momentul în care eu plec de acolo. O să vorbesc însă cu sponsorii să rămână valabile.CULMEA TUPEULUI


Hărădău: „Nu-mi dau demisia!
Ar trebui să mi se ridice statuie!“

Dumitru Hărădău, cel care l-a „îngropat“ practic pe Ilie Năstase, provocându-i, fără să vrea, demisia, ţine cu dinţii de scaunul de director general al Federaţiei Române de Tenis. Culmea tupeului, Hărădău cere să fie considerat un erou!

EVZ: Domnule Hărădău, Ilie
Năstase şi-a motivat demisia prin faptul că dumneavoastră l-aţi dezinformat, predând la ANS, pe 21 ianuarie, devizul estimativ în care solicitaţi 37.000 de euro pentru terenul de joc, deşi federaţia tocmai achitase suma de 25.000 de euro, pe 8 ianuarie, pentru aceeaşi suprafaţă…
Dumitru Hărădău: Eu mă aflu acum la Sibiu şi mă ocup să închei deconturile după meciul de Cupa Davis cu Franţa. Pot să vin cu documente justificative. Dumneavoastră aţi comunicat în ziar date false şi aţi destabilizat un eveniment foarte important!

Nu mi-aţi răspuns la întrebare…

V-am spus, n-am încheiat încă deconturile. „Evenimentul zilei“ ar fi trebuit să prezinte faptele după încheierea întregii acţiuni de la Sibiu, nu în timpul desfăşurării întâlnirii de Cupa Davis.

Veţi răspunde în faţa ANS-ului
pentru diferenţele de bani care apar în acte?
Voi răspunde şi în faţa publicului, nu doar a agenţiei.

Vă daţi şi dumneavoastră demisia de la federaţie?
N-am de ce să-mi dau demisia! Ar trebui să mi se ridice statuie pentru ce am făcut pentru federaţie!

Cum vedeţi desfăşurându-se
activitatea la federaţie după plecarea lui Ilie Năstase?
Nu ştiu. Nu sunt de acord cu demisia lui. Tenisul românesc va avea de pierdut dacă Ilie Năstase se va retrage de la conducerea federaţiei. (Daniel Conţescu)