Ilegalități pe bani publici. Paradisuri fiscale și pensii plătite morților

Ilegalități pe bani publici. Paradisuri fiscale și pensii plătite morților

Baronii penali au prejudiciat bugetele locale cu milioane de euro, potrivit ultimului raport al Curții de Conturi. Și la Ministerele Dezvoltării, Transporturilor și Muncii s-au constatat grave nereguli.

Pierderile aduse bugetelor locale de achizițiile publice au urcat la peste 750 de milioane de lei, se arată în ultimul raport al Curții de Conturi, acestea fiind generate în special de necunoașterea prevederilor legale sau de nereguli. Alte zeci de milioane de lei a pierdut bugetul de stat din cauza unor foloase necuvenite acordate pensionarilor.

Un capitol aparte este dedicat de Curtea de Conturi guvernanței corporatiste și autorităților locale. Raportul semnalează că oameni puși la conducerea companiilor din subordine de anumiți miniștri nu doar că au încasat foloase necuvenite, dar au făcut și acte „demne” de o anchetă a DNA.

În ceea ce privește gestionarea bugetelor locale, edilii din Ilfov pot fi dați ca exemplu negativ. În județul în care s-au construit vile și palate și unde  mulți și-au mutat sediile firmelor, primarii „au șocat” inspectorii Curții de Conturi: nu au încasat taxele de milioane de lei, ca să nu deranjeze, și s-au împrumutat la bănci ca să acopere gaura. „Impactul financiar al neregulilor constatate, în anul 2014, comparativ cu cel înregistrat în anul 2013, este mai mare cu 1.186,8 milioane lei, respectiv cu 30,4%”, se precizează în raportul Curții.

Ne puteți urmări și pe Google News

La sfârșitul anului trecut, șeful Fiscului, Gelu Diaconu, a atras atenția că va urma un „desant asupra evaziunii din zona București-Ilfov”. Pe de altă parte, Curtea de Conturi a constat prejudicii de peste 1,1 miliarde lei din cauza neregulilor în activitatea ANAF: neînscrierea la masa credală, în termen legal, a creanţelor fiscale privind contribuabilii care au intrat în procedura de insolvenţă, nestabilirea şi neînregistrarea, în evidenţa contabilă, a creanţelor fiscale.

3,9 miliarde de lei este prejudiciul adus bugetului în urma contractelor ilegale încheiate de autoritățile publice și neîncasarea arieratelor

Snagov. Fiul primarului, iertat de taxe

Ultimul control al Curții de Conturi, în ceea ce privește activitatea autorităților din localitățiile unde bogații Capitalei și-au construit vile, arată nereguli grave comise de funcționarii publici. Edilii din județul Ilfov au păsuit firme și persoane care trebuia să achite taxe și impozite, iar redevențele pentru terenurile concesionate au fost ascunse sub preș. În tot acest timp, edilii s-au împrumutat la bănci pentru a asigura banii necesari funcționării autorității locale, plătind dobânzi usturătoare din banii publici, potrivit inspectorilor Curții. Prejudicul se ridică la aproximativ 6 milioane de euro.

De exemplu, în Snagov, debitele neîncasate din impozite şi taxe însumau 3,2 milioane lei (la care se adaugă majorări de 1,3 milioane lei). „Este şocantă pasivitatea factorilor responsabili care au asistat la creşteri de câteva ori, în decurs de 2-5 ani, a datoriilor către bugetul local, provenite din impozitul pe clădiri, ale unor societăţi comerciale de pe raza comunei. Printre acestea se numără Monik Consulting, Romtehoncom sau Rogadi Company”, au explicat inspectorii.

Despre prima firmă, fostul edil al Snagovului, Apostol Mușat, spunea că preferă protocolul oferit de Casa Alex (Monik Consulting SRL) pentru că avea cele mai mici preţuri. Situaţii similare se regăsesc şi în ceea ce priveşte impozitul pe teren, taxa asupra mijloacelor de transport, amenzi, datorate atât de persoanele juridice, cât şi de persoanele fizice. „Mușat Bogdan, fiul fostului primar, datorează taxe pe mijloace de transport de peste 130 mii lei, fără ca cineva din primărie să întreprindă vreo măsură de executare silită, deşi mijloacele de transport există!”, scrie în raport.

Fostul primar al Snagovului, Apostol Mușat, comanda cine să fie impozitat și cine nu. A transformat localitatea bogaților într-un adevărat „rai fiscal”. El este încarcerat la Jilava, fiind condmanat la 7 ani pentru mai multe fapte penale Foto: Libertatea

Licitații ilegale la ministerul condus de Liviu Dragnea

Raportul public al Curții de Conturi a scos la iveală nereguli grave la Ministerul Dezvoltătrii Regionale (MDRAP), instituție condusă de Liviu Dragnea. Potrivit inspectorilor, au fost atribuite contracte fără respectarea legii: a achitat 10,2 milioane de lei pentru servicii de proiectare în cazul a 60 de obiective de lucrări de modernizare și reabilitare a drumurilor județene și de interes local, în județele Buzău și Vrancea, deși modernizarea drumurilor nu s-a  făcut. Banii au fost încasați de firmele VEGA 93, firma de casă a PSD-ului, Arcadia Company, Primacons Group și Aquaform.

A primit ilegal 33,3 de milioane de euro

Ministerul a primit ilegal aproximativ 33,3 milioane de euro pentru finanțarea Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL) de la Fondul de Rezervă al Guvernului.  Mai mult, funcționarii au omis să înregistreze primele de stat pe care Ministerul le datorează celor care sunt în Programului de economisire și creditare în sistem colectiv. MDRAP avea o obligație de plată de 149 de milioane de lei.

În ministerul condus de Liviu Dragnea s-au plătit degeaba studii de milioane de euro, iar tinerii care au economisit pentru o casă nu și-au luat primele de la stat Foto: EVZ

Prejudicii de 750 de milioane de lei, la primării

Numai în anul 2013, la nivelul administrațiilor locale, Curtea de Conturi a semnalat abateri generatoare de prejudicii în valoare de 757 de milioane de lei în bugetele locale. Cele mai multe probleme au fost constatate pe partea de achiziții publice. În raport, Curtea remarcă „lipsa oricăror analize privind oportunitatea și eficiența contractării unor servicii de consultanță”, „neverificarea realității lucrărilor executate”, „neverificarea prețurilor utilizate în situațiile întocmite de executanți, comparativ cu prețurile prezentate de aceștia în ofertele financiare”. Cea mai mare parte din pierderile de peste 700 de milioane de lei constatate au fost semnalate în cadrul cheltuielilor cu bunuri și servicii și de chetuielile de capital (investiții).

Oamenii din aviație ai lui Fenechiu, buni de DNA

Un capitol aparte al Raportului Curții de Conturi pentru perioada 2010  - 2013 este dedicat Regiei Autonome Autoritatea Aeronautică Civilă Română. În raport se menționează cum, venit la conducerea Transporturilor, ministrul numit în septembrie 2012, adică Relu Fenechiu, primul sub care companiile din Transporturi au funcționat sub management privat, a ținut să implementeze schimbarea organigramei. Fenechiu a introdus practic trei noi șefi de direcții, pentru a „eficientiza” activitatea companiei. „S-a pretins că această restructurare de fond viza performanța, când de fapt performanța era deja prezentă și dovedită prin mijloace de bună practică aplicate”, scrie în raportul Curții de Conturi.

„Și eficientizarea activității, invocată în favoarea schimbării organigramei nu reprezenta o țintă reală și semnficativă, având în vedere că obiectul de activitate al Autorității era orientat pe cu totul alte obiective decât cele de „maximizare a profitului”, critică Curtea de Conturi schimbarea adusă de Fenechiu.

Indemnizații ilegale și conflict de interese

Funcția celor trei directori numiți pe noile poziții era, de fapt, de a prelua, încet, încet, atribuțiile directorului general.

Un audit întocmit de corpul de control al Ministerului Transporturilor, în februarie 2014, la un an de când Fenechiu nu mai era ministru, a scos la iveală că membrii CA nu numai că și-au acordat indemnizații exagerate, dar erau și în conflict de interese. Astfel, scrie în raport „Comitetul de Audit și Comitetul Tehnic din cadrul Consiliului de Administrație nu au desfășurat activitate, dar membrii lor au încasat indemnizațiile”. Aceștia au beneficiat nelegal și de „unele facilități pe lângă indemnizațiile fixe lunare”.

În plus, membrii CA dețineau funcții de conducere în companii care erau supuse controlului Autorității Aeronautice Civile Române, deci se aflau în conflict de interese. Ministerul Transporturilor a sesizat DNA în legătură cu abaterile constatate, mai scrie în raport.

Autoritatea Aeronautică Civilă a fost păstorită de oamenii lui Fenechiu mai bine de un an Foto: Libertatea

4,5 milioane lei, indemnizații ilegale

Potrivit Curții de Conturi, circa 32 de milioane de lei au fost distribuiți ilegal, în perioada 2009 – 2013, de Casa Națională de Pensii. Din bani s-au plătit indemnizații ilegale pentru însoțitori de persoane cu handicap sau chiar pensii pentru persoane care între timp decedaseră.

Astfel, nu mai puțin de 27 de milioane de lei din totalul de 32 de milioane au fost acordate în perioada 2011 - 2013, în baza unor prevederi legale care fuseseră abrogate în 2011, scrie în raportul Curții de Conturi.

1,3 milioane de lei nu mai pot fi recuperate de stat

Alte patru milioane de lei au fost pensii acordate unor persoane care între timp au decedat. Cea mai mare parte din sumă, respectiv 1,5 milioane de lei, a mers către plata pensiilor de agricultori, un milion de lei au reprezentat indemnizațiile sociale pentru pensionari, iar 655.000 au fost îndemnizații pentru insoțitori de persoane cu handicat, care, de asemenea, decedaseră. O mare parte din această sumă nu mai poate fi recuperată de stat.

„La sfârșitul anului 2013 au fost raportate unele creanţe care aparţin unor persoane decedate, în valoare de aproape 1,3 milioane de lei, pentru care dreptul entității la acțiune în vederea recuperării acestora s-a prescris”, scrie în raportul Curții de Conturi.

Deconturi de 60 de milioane de lei

Tot legal de pensionari, Curtea de Conturi a descoperit că statul a decontat călătorii cu trenul și metroul în valoare de aproape 60 de milioane de lei, fără a se verifica  dacă serviciile au fost prestate.

O parte din pensiile acordate ilegal au ajuns la sate