"Dacă lăsăm garda jos, al treilea val este după colț", îi avertizează pe cetățeni ministrul Sănătății, Roberto Speranza, înainte de a explica ce restricții vor fi adoptate pentru sărbătorile de Crăciun.
Datele din ultima monitorizare săptămânală confirmă că "măsurile implementate funcționează", începând cu împărțirea țării în trei grupuri de risc, însă situația "rămâne gravă și nu este admisă nici o subestimare". Aveți grijă "să nu schimbați o primă rază de soare cu eliminarea pericolului", avertizează Speranza, amintind că "măsurile de relaxare din timpul verii" au făcut ca virusul "să ia amploare" în septembrie.
O situație care "nu se poate repeta". De aceea, în perioada sărbătorilor "limitările vor fi consolidate", anunță ministrul. Speranza nu intră în detalii, dar confirmă un zvon apărut de dimineață în ziare: "Pe lângă descurajarea călătoriilor internaționale și limitarea celor dintre regiuni - așa cum se întâmplă astăzi între cele din zonele portocalii și roșii - de Crăciun, de Sfântul Ștefan și de Anul Nou va exista o interdicție a deplasărilor între municipalități".
Ministrul Speranza nu oferă alte detalii cu privire la noul decret, dar există deja un acord cu privire la multe dintre măsurile luate la Palatul Chigi, precum interdicția de a ieși după ora 22:00, posibilitatea de a merge la prânz la restaurant, oprirea pârtiilor de schi și croazierelor. De fapt, după o lungă întâlnire nocturnă a premierului Giuseppe Conte cu șefii delegației, Guvernul a decis să ia măsuri dure pentru a evita ca sărbătorile de Crăciun să dea undă verde celui de-al treilea val al epidemiei de coronavirus.
Și, dacă inițial orientarea Executivului părea să tindă spre o deschidere întâlnirii între rudele de gradul I, în noul proiect a avut prioritate linia riguroasă și s-a optat pentru o interdicție, dar problema este încă dezbătută și va fi în centrul discuțiilor la întâlnirea cu președinții Regiunilor, motiv pentru care nu există încă nimic definitiv. Semnarea noului decret este programată pentru 3 decembrie.
Dacă în următoarele zile nu se va schimba nimic în regiunile "galbene", "portocalii" sau "roșii", de la 21 decembrie (data nu este încă "bătută în cuie"), "zona galbenă consolidată" ar trebui să intre în vigoare, cu restricții suplimentare și pentru acele teritorii unde în prezent sunt permise libertăți mai mari, inclusiv cea a deplasării. Măsurile au fost, ore întregi, în centrul unei discuții pe alocuri tensionate între miniștri și problema este departe de a fi încheiată. Prim-ministrul Giuseppe Conte, care marți după-amiază a fost disponibil cererilor liderilor grupurilor parlamentare de a evalua relaxarea unor măsuri, a mers în cele din urmă pe linia cea mai prudentă. Problema încă nerezolvată este cea a multor persoane în vârstă, care riscă să rămână singure chiar și în timpul sărbătorilor: nu este încă clar dacă va fi prevăzută o derogare pentru vârstnici și pentru rudele lor apropiate.
În ceea ce privește deplasările, după o lungă dezbatere, linia prudenței câștigă în guvern. În perioada 21 decembrie - 6 ianuarie, cetățenii se vor putea deplasa între regiuni doar pentru a ajunge la propria reședință și la propriul domiciliu, precum și din motive dovedite de muncă, sănătate sau necesitate. Pe de altă parte, nu va fi posibilă deplasarea pentru a întâlni rude sau pentru a merge la a doua casă în afara regiunii: "Nu putem risca să ne îmbolnăvim bunicii și nu putem ignora că încă avem sute de decese în fiecare zi", explică un ministru. În plus, Guvernul decide "să blindeze" Crăciunul și Revelionul, stabilind că pe 24 și pe 25 decembrie și pe 1 ianuarie nu se va putea ieși din localitate.
Nu vor exista reguli și interdicții pentru persoanele care vor fi invitate pentru cină sau prânz acasă, ci recomandări și o invitație pentru a evita întâlnirea între persoane care nu locuiesc împreună. Pe toată perioada, inclusiv de Crăciun, va rămâne interdicția de a ieși din case după ora 22:00, iar magazinele vor fi deschise până la ora 21:00.
Liturghia de Crăciun - dar în acest caz evaluează CEI - ar trebui să aibă loc la ora 20:00. Alte probleme rămân de rezolvat și se va întâmpla numai după discuții cu Parlamentul și cu Regiunile: ceva s-ar putea schimba.
De exemplu, există multe dezbateri cu privire la închiderea hotelurilor aflate lângă pârtiile de schi, dar nu s-a luat încă o decizie.
În acest sens, există câteva puncte fixe: stațiunile de schi rămân închise până în ianuarie (Franța și Germania ar trebui să facă precum Italia, ar fi spus premierul marți după-amiază) și pentru a evita contaminarea la întoarcerea din alte țări care au pârtiile de schi deschise, ar trebui să existe o obligație de carantină. Croazierele ar trebui să fie oprite, pentru a evita ca petrecerile interzise pe uscat să aibă loc pe mare.
Totodată, nu s-a luat încă o decizie cu privire la posibila întoarcere la cursuri în sălile de clase a elevilor de liceu, în decembrie. (Rador)