IKEA a fost acuzată că a contribuit la distrugerea constantă și rapidă a pădurilor din România.
Militanții Greenpeace spun că furnizorii IKEA beneficiază de pe urma unui mediu corupt din țară
Două investigații recente au arătat impactul pe care gigantul de mobilă IKEA îl are asupra Munților Carpați.
Potrivit unui raport Greenpeace, peste 50% din pădurile vechi ale României au dispărut în ultimii 20 de ani. Principalele cauze menționate sunt corupția și aplicarea deficitară a legii.
Un nou raport al ONG-ului prezintă în detaliu rolul pe care IKEA și Grupul Ingka l-au jucat în acest jaf.
Amenințare la adresa pădurilor din România
Aproximativ 3.000 de kilometri pătrați de păduri din România sunt protejați de legislația europeană ca situri Natura 2000.
Însă industria lemnului din România, care generează miliarde de euro, este afectată de corupție sistemică și de o aplicare deficitară a legii. Exploatarea forestieră și practicile iresponsabile amenință pădurile rămase.
În 2019, date dintr-un raport guvernamental au dezvăluit că aproape 40 de milioane de metri cubi de lemn sunt tăiați din pădurile țării în fiecare an, dintre care jumătate sunt obținuți ilegal.
În 2020, Comisia Europeană a inițiat o procedură de infringement împotriva guvernului român. Atunci, ONG-urile s-au plâns că statul nu reușește să abordeze problema exploatării forestiere ilegale a pădurilor protejate Natura 2000.
Comisia a amenințat, de asemenea, că va trimite cazul la Curtea Europeană de Justiție
România continuă să nu-și respecte obligația legală de a proteja pădurile:
„În pofida unor îmbunătățiri și a avertismentelor Comisiei Europene, România continuă să nu-și respecte obligația legală de a proteja în mod corespunzător ultimele păduri vechi rămase în UE", spune Agata Syfraniuk, avocat la ClientEarth.
Organizațiile de mediu Agent Green și Bruno Manser Fonds au cercetat nouă zone forestiere. Șapte dintre acestea erau deținute de Ingka Group. Două dintre ele erau terenuri forestiere publice legate de lanțul de aprovizionare al IKEA.
IKEA este legată de 50 de suspiciuni de încălcare a legislației
Raportul din aprilie, intitulat "IKEA: Smart Outside, Rotten Inside", prezintă cel puțin 50 de suspiciuni de încălcare a legislației UE sau românești. Raportul prezintă și practici de gestionare forestieră necorespunzătoare.
Printre acestea se numără tăierea definitivă a pădurilor cu biodiversitate, depășirea volumului maxim de lemn extras permis și nerespectarea obligației de a păstra arbori cu o biodiversitate ridicată, cum ar fi stejarul și fagul.
Toate pădurile investigate, inclusiv zonele protejate, au fost supuse unei exploatări comerciale intensive.
Cercetătorii au analizat tipurile de gestionare a pădurilor din fiecare proprietate Ingka Investment din România și au constatat că doar aproximativ un procent din suprafața totală era strict protejată. Aproximativ opt la sută erau protejate parțial, iar peste 90 la sută erau gestionate pentru producția industrială de lemn, indiferent dacă se suprapuneau cu siturile protejate Natura 2000, potrivit raportului.