Îi puteți adopta mult mai ușor! 3.500 de copii din România caută părinți

Îi puteți adopta mult mai ușor! 3.500 de copii din România caută părinți

Legea privind procedura adopției a fost modificată și simplificată. Cei care doresc să adopte un copil nu mai au de depus la dosar munți de hârtii și au apărut elemente noi în sprijinul copilului

Sunt mulți copii care vor să trăiască într-o familie, să primească iubire, afecțiune, să poată spune „mama” și „tata”, poate și „frate”, cuiva. Sunt mulți copii care visează să călătorească alături de familia lor. Cu cât vor sta mai mult în grija statului, cu atât mai mult se vor întrista, nu se vor dezvolta cum trebuie, le vor fi tăiate aripile. Un copil din România aflat în această situație petrece în jur de 7,5 ani în sistem. Foarte mult pentru el să trăiască fără bucuriile, chiar și cele mai simple, uneori, ale copilăriei.

În România există 57.581 de copii în sistemul de protecție specială. 3.250 sunt adoptabili, 698 sunt încadrați în grad de handicap, iar 813 sunt frați. În cadrul unei conferințe de presă, organizată de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție și UNICEF, ieri au fost prezentate principalele modificări aduse Legii 273/2004 privind procedura adopției și a normelor metodologice aferente.

S-a redus hârțogăraia

Reducerea la jumătate a numărului formularelor utilizate în procedura adopției (13 din 26!) simplificarea unora dintre formulare, eliminarea obligativității depunerii recomandărilor de la locul de muncă sau a obligativității adoptatorilor de a depune, la momentul cererii, a tuturor documentelor necesare. Perioada de realizare a evaluării a fost scurtată de la 120 de zile la 90 de zile. Atestatul este valabil 2 ani și certifică capacitatea de bun părinte a solicitantului şi nu ce categorie de copii poate să adopte. Atestatul copilului va avea valabilitate până când acesta va împlini 14 ani. Adoptatorii care refuză continuarea procedurilor de potrivire practică de 5 ori nu mai sunt incluși în alte potriviri, până la finalizarea unui program de informare și consiliere. A fost exclusă total ideea alegerii copilului după etnie.

„Pentru familia care dorește să primească atestatul, procesul a scăzut sub un an, iar pentru copii, sub șapte luni. (...) Deși avem 3.250 de copii adoptabili, când vorbim de familii care au obținut atestatul numerele sunt ceva mai mici: 1.800. Nu mai este acea luptă cu sistemul” a precizat Oana Țoiu, secretar de stat în Ministerul Muncii.

Profilul copilului greu adoptabil

Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, Gabriela Coman, a menționat că va exista o monitorizare a situației copilului în familia adoptivă, dar și că în Registrul Național de Adopție a fost introdusă o procedură suplimentară pentru copiii greu adoptabili, adică pentru acei copii care, după ce au devenit adoptabili, timp de nouă luni nu s-a reușit inițierea procedurii practice.

Astfel, referitor la acești copii, la nivelul fiecărei direcții vor exista imagini și informații, într-o bază de date securizată, pe care părinții le vor putea vizualiza.

Familii mai greu de găsit

Copiii greu adoptabili sunt mai ales cei cu vârste cuprinse între 7 și 14 ani, dar și copiii cu dizabilități. Cei care doresc să înfieze vor copii mici, pe care să îi poată „modela” ei. În situația copiilor greu adoptabili se realizează proceduri suplimentare de identificare a unui adoptator.

O pagină separată în RNA

Procedura suplimentară de identificare a unui adoptator se realizează simultan cu procedura de selecție, prin utilizarea listelor, și constă în creearea în cadrul Registrului Național al Adopțiilor a unei pagini separate (profil al copilului) care conţine o fotografie actuală a copilului sau, după caz, o imagine reprezentantivă aleasă împreună cu acesta, precum şi informaţii referitoare la nevoile, aptitudinile și personalitatea copilului.

Accesul la profilul copilului greu adoptabil este securizat și poate fi realizat numai la sediul Direcției.

Adoptatorii, după vizualizarea profilelor, pot solicita responsabilului de caz, demararea procedurilor de potrivire practică cu unul sau mai mulți copii, perioadă de timp în care nu vor mai parcurge altă procedură de potrivire.

Orfelinatele vor fi desființate

Autoritățile din România doresc să desființeze total centrele de plasament clasice. Acum există 77 de astfel de centre publice sau private.

FOTO: Copilăria adevărată este alătueri de părinți, nu într-un orfelinat

Jumătate dispar în 4 ani

„Intenția e ca în următorii patru ani să închidem mai mult de jumătate din centrele rezidențiale tipice pe care le avem, iar prin acest lucru înțelegem reintegrarea copiilor în familii, în case de tip familial, la asistenții maternali, reintegrarea în comunitate. Adopția e doar unul dintre instrumente”, a spus Oana Țoiu, secretar de stat în Ministerul Muncii. „Ce putem să facem acum e să ne asigurăm că alocăm resurse pentru asta, că o facem cu grijă și cu implicarea Direcțiilor de Protecție a Copilului. Apoi să ne asigurăm în procesul de inspecție și verificare că există mai puține deraieri de la standarde de calitate”, a afirmat Țoiu.

„Închiderea centrului nu se face înainte să ne asigurăm că la nivel local dezvoltăm, creștem, construim servicii alternative: asistenți maternali, case de tip familial. Procesul acesta începe în primul rând prin maparea resurselor la nivel local. (...) Centrul se închide când e clar ce se întâmplă cu copiii și ei au alternative. Nu închidem centrul și apoi căutăm soluții. Închiderea centrului vine după implementarea soluțiilor pe teren”, a mai spus aceasta.

Minți deschise

Între timp, ne trebuie părinți. Sandie Blanchet, reprezentantul UNICEF în România, a spus că din păcate sunt prea puține familii care vor să adopte în România. „Este nevoie de mai multe familii care să adopte copii în România, dar acestea trebuie să fie familii deschise la minte, deoarece majoritatea copiilor adoptabili au peste șapte ani, iar 21% dintre ei au o formă de dizabilitate”.

Stimulare și flexibilizare

Măsuri de stimulare a adopției naționale: o altă noutate este acordarea unui concediu de acomodare de maxim un an și a unei indemnizații lunare pe perioada acestui concediu, care include şi perioada de încredinţare în vederea adopției. Pentru efectuarea evaluărilor impuse de obținerea atestatului și pentru realizarea potrivirii practice, persoanele care doresc să adopte un copil vor avea dreptul la timp liber, cu păstrarea drepturilor salariale, în limita a 40 de ore/an. Flexibilizare. Eliminarea tuturor pașilor administrativi intermediari pe care îi presupunea corespondența de transmitere a documentelor pe suport hârtie către nivelul central (ANPDCA)și reducerea etapelor administrative de instrumentare a adopțiilor; Eliminarea pașilor intermediari operează atât în cazul datelor referitoare la evaluarea/ atestarea adoptatorilor, cât și în ceea ce privește situația copiilor declarați adoptabili; RNA oferă posibilitatea realizării directe, online, a potrivirii inițiale între copiii adoptabili și familiile atestate.