Îi cere Maior scrisorile înapoi lui Donald Trump?

Îi cere Maior scrisorile înapoi lui Donald Trump?

Ambasadorul României la Washington, George Maior, va fi audiat, astăzi, în Comisia de Politică Externă a Senatului. Procedura nu este una uzuală și George Maior nu este vizat doar de declarațiile cotroversate făcute la începutul lunii septembrie. În legătură cu aceste declarații, considerate nepotrivite pentru un diplomat, a avut deja discuții cu ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu. Membrii Comisiei de Politică Externă vor să afl e dacă George Maior a „tras frâna în relațiile României cu Statele Unite”. Ambasadorul va ajunge la audieri chiar dacă vine de la Washington

Potrivit informațiilor de până acum, Comisia are toate argumentele pentru a propune rechemarea lui George Maior în țară. Ambasadorul va trebui să dea explicații și de ce România nu a avut vizite importante, vizite la nivel înalt în SUA.

Vizita lui Mihai Fifor în Statele Unite

George Maior a fost numit ambasador în 30 iunie 2015. Singura vizită oficială importantă a fost cea a ministrului Apărării, Mihai Fifor, în toamna anului trecut. „Ambasada României în Statele Unite ale Americii a fost, marți, 19 septembrie 2017, gazda unei recepții cu ocazia vizitei în SUA a delegației Ministerului Apărării Naționale conduse de ministrul Mihai Fifor. Evenimentul, organizat cu sprijinul American-Romanian Business Council, a reunit reprezentanți ai Departamentului de Stat, Departamentului Apărării, ai industriei de apărare americane, precum și ai think-tank-urilor din capitala americană. Cu acest prilej, ambasadorul George Maior a subliniat importanța Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite aflat în acest an la cea de-a XX-a aniversare și, în mod special, continuarea dezvoltării acestuia pe toate dimensiunile sale - securitate și apărare, economică și relații inter-umane”, se consemna la acea vreme pe site-ul Ambasadei României la Washington.

Directorul Agenției pentru Cooperare în domeniul Apărării și Securității, generalullocotenent Charles Hooper, a mulțumit României pentru angajamentul alături de SUA în planul securității, inclusiv în Afganistan și în alte teatre de operații. De asemenea, a subliniat ca prioritate întărirea cooperării bilaterale, România fiind un prieten și aliat de încredere al SUA. Generalul-locotenent Hooper a transmis condoleanțe părții române pentru sacrificiul militarului român Mădălin Stoica în cursul unei misiuni în Afganistan.

Vizita ministrului Apărării Naționale a inclus întrevederi cu membri ai Congresului SUA, precum și cu reprezentanți ai companiilor din industria de apărare.

Maior a dus-o pe Ana Birchall la Rick Perry

În luna iunie, la Washington a avut loc Conferința Mondială a Gazelor. În paralel, a avut loc o întâlnire a greilor din domeniu la Atlantic Council, acolo unde Ungaria beneficiază de un lobby puternic. A fost prezent și ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, care a cerut Statelor Unite să facă presiuni pentru ca România să înceapă exploatarea gazelor din Marea Neagră. Oficialul ungar s-a întâlnit cu Rick Perry, secretarul american al Energiei, dar şi cu reprezentanţi ai unor companii din domeniul energiei. Peter Szijjarto afirma că aprovizionarea cu energie a Europei Centrale este o problemă de securitate, și că este necesară menţinerea presiunilor asupra României pentru începerea extracţiei de gaze naturale din Marea Neagră. Ulterior, Ministerul Afacerilor Externe a cerut clarificări Ambasadei Ungariei la București cu privire la declarațiile făcute de diplomația ungară, pe teme privind cooperarea energetică regională. Acolo, la discuții, nimeni nu i-a putut da o replică diplomatului din Ungaria și nici nu a prezentat situația și din prisma României.

Vicepremierul pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României, Ana Birchall, a participat la Conferința Mondială a Gazelor și a avut o întâlnire cu secretarul Energiei, Rick Perry.

Întâlnirea lui Raed Arafat cu George Maior

Ambasadorul României în SUA, George Cristian Maior, și secretarul de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Raed Arafat, au avut miercuri, 6 iunie 2018, o întâlnire la ambasada României din Washington, ocazie cu care au discutat mai multe subiecte conexe dimensiunii de securitate din cadrul parteneriatului strategic dintre România și SUA.

Printre aceste subiecte s-au numărat nivelul de pregătire al României pentru a răspunde amenințărilor de securitate, proiectele în parteneriat cu Statele Unite în domeniului gestionării situațiilor de urgență, precum și participarea țării noastre la următorul summit NATO.

Secretarul de stat Raed Arafat a participat la Washington la o conferință de lucru organizată de Departamentul de Securitate Internă al SUA în parteneriat cu Agenția Federală de Gestionare a Situațiilor de Urgență (FEMA).

De asemenea, oficialul român a susținut o prezentare la sediul Băncii Mondiale cu privire la sistemul de urgențe din România.

Alte vizite semnalate de Ambasadă

Preşedintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, a făcut o vizită în Statele Unite ale Americii, în perioada 1 – 5 iunie 2018. În cadrul vizitei, domnul Ioan Aurel Pop a avut o serie de întâlniri la nivelul conducerii Arhivelor Naţionale ale SUA, Bibliotecii Congresului, Centrului Internaţional Woodrow Wilson şi Asociaţiei Istoricilor Americani.

24 Mai- Întrevedere la Casa Albă a consilierului prezidențial pentru politică externă, Bogdan Aurescu, cu John Bolton, consilier pentru securitate națională al Președintelui SUA

În 12 Mai o delegație a Asociației Municipiilor din România a efectuat o vizită de lucru în capitala Statelor Unite ale Americii. Vizita a cuprins întâlniri oficiale la nivelul primăriei capitalei americane, Washington, D.C., cu reprezentanți ai Băncii Mondiale.

În 17 Aprilie, o altă vizită a vice-premierului Ana Birchall, vizită care a cuprins întâlniri oficiale la nivelul Administraţiei şi Congresului, cu reprezentanţi ai comunităţii de afaceri.

Procedura tehnică de rechemare a unui diplomat în țară

Potrivit art 91 din Consituție, art. 2, preşedintele, la propunerea Guvernului, acreditează şi recheamă reprezentanţii diplomatici ai României şi aprobă înfiinţarea, desfiinţarea sau schimbarea rangului misiunilor diplomatice. Ministerul cere Comisiei de Politică Externă audierea diplomatului. Comisia face o recomandare pe care o trimite Ministerului de Externe, care o trimite Guvernului. Premierul o transmite președintelui care emite Decretul de Rechemare. Diplomatul se duce la președintele din țara respectivă, își ia scrisorile de acreditare și se întoarce acasă.