Ii batem pe europeni la consum

Comertul cu amanuntul din Romania a inregistrat cel mai rapid ritm de crestere din Uniunea Europeana, avansul fiind de peste sapte ori mai accelerat decat media celor 27 de state membre, in luna octombrie a anului trecut fata de perioada similara din 2006, potrivit Biroului de statistica al Uniunii Europene - Eurostat.

Vanzarile din sectorul de retail au urcat cu 13,9% in Romania, in timp ce cresterea medie din UE a fost de 1,9%, se arata intr-un comunicat al Eurostat.

Singurul stat membru al UE care a consemnat un ritm de crestere apropiat de cel din Romania a fost Polonia, cu un avans de 13,3% in octombrie 2007 comparativ cu perioada similara din anul anterior. Cel mai important declin a fost consemnat in Luxemburg, unde comertul cu amanuntul a scazut cu 20,3%.

Inflamarea consumului este unul dintre motivele pentru care Banca Nationala a Romaniei a crescut, luni, dobanda de politica monetara, de la 7,5 la 8%. „Exista o dinamica inalta a cererii interne, iar consumul se mentine la un nivel nesustenabil, in conditiile intensificarii ritmului de crestere a creditului”, potrivit comunicatului BNR.

Ne puteți urmări și pe Google News

Avand in vedere ca mare parte a bunurilor consumate de populatie provine din import, cresterea consumului se reflecta in adancirea deficitului de cont curent, aflat deja la un nivel ridicat.

In UE se economiseste

In noiembrie, vanzarile de retail din zona euro au scazut cu 1,4%, fata de aceeasi perioada a anului trecut, tendinta ce reflecta reducerea increderii in economie si a optimismului consumatorilor.

La nivelul Uniunii Europene, vanzarile de retail au scazut cu 0,2% fata de luna precedenta si au stagnat fata de anul anterior. Pentru Romania nu exista date disponibile pentru luna noiembrie.

„Aceste cifre indica reactia puternica a consumatorilor la majorarea pretului alimentelor si carburantilor si ar putea determina o stagnare a consumului in trimestrul patru al anului trecut”, a comentat Holger Schmieding, analist la Bank of America.

Nemultumirea a lovit euro

Datele sub asteptari privind consumul au determinat reducerea cotatiei euro la 1,4703 dolari pe unitate. Anterior anuntului, un euro era cotat la 1,4719 dolari.

Evolutia nesatisfacatoare a vanzarilor de retail pune Banca Centrala Europeana (BCE) intr-o postura dificila, avand in vedere ca nu poate reduce dobanda de referinta pentru a sustine ritmul de dezvoltare, intrucat inflatia a atins in decembrie 3,1%, cu mult peste tinta de sub 2% stabilita de institutie.

„Un ritm mai lent de dezvoltare economica mareste probabilitatea ca BCE sa reduca la un moment dat dobanda de referinta”, a comentat si Antje Praefcke, analist la Commerzbank.