IGSU dezminte un fake news care circulă pe WhatsApp. Este o înșelăciune
- Emma Cristescu
- 28 mai 2023, 07:57
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a declarat că mesajul pe care majoritatea românilor l-au primit pe WhatsApp este fals și că oamenii nu trebuie să își facă probleme.
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a transmis că circulă un mesaj fals pe WhatsApp referitor la măsurile de autoprotecţie pentru populaţie în cazul contaminării radioactive a mai multor regiuni din ţară. Cei de la IGSU au spus că nu ei au trimis acest text și că acele informații nu sunt reale.
„Mesajul de mai jos NU APARŢINE IGSU! Având în vedere sesizările primite din partea cetăţenilor cu privire la un mesaj care circulă prin intermediul aplicaţiei WhatsApp referitor la măsurile de autoprotecţie pentru populaţie în cazul contaminării radioactive a mai multor regiuni din ţară, facem precizarea că IGSU se delimitează clar de aceste informaţii care se înscriu în spectrul datelor de tip FAKE NEWS!”, arată o postare de sâmbătă, pe pagina de Facebook a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.
Adresa de contact a IGSU nu este cea menţionată în textul mesajului. „În acest sens, pentru combaterea dezinformării, facem un apel către cetățeni să se informeze doar din surse oficiale și să verifice datele și informațiile primite prin diferite canale de comunicare”, adaugă oficialii din cadrul IGSU
Mesajul alarmant care circulă pe rețelele sociale face referire la armamentul cu uraniu sărăcit primit de Ucraina din partea Marii Britanii. Aceste arme ar fi depozitate în Vestul Ucrainei, iar unul dintre depozite ar fi fost bombardat de către Rusia.
IGSU, sfaturi în cazul unui cod galben de furtună
De curând, oficialii IGSU au oferit și o serie de sfaturi pentru români în cazul unui cod galben de furtună.
Curățați șanțurile și rigolele de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apei provenite din precipitații.
În cazul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, nu încercați să le traversați prin apă și nu vă apropiați de malurile acestora.
Evitați adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie.
Sistați activităţile desfăşurate în teren deschis sau la înălţime.
Închideți toate ferestrele locuinţei şi altor categorii de construcţii.
Evitați atingerea stâlpilor sau firelor căzute la pământ.