Grecia ar trebui să părăsească zona euro și apoi să-i fie șterse o parte din datorii, spune un politician german, în contextul disputei între FMI, Grecia și statele membre ale zonei euro
Liderul partidului Liber Democrat (FDP), Christian Lindner, susține că Grecia ar trebui să rămână în UE, pentru a primi subvenții pentru infrastructură sau pentru IMM-uri, dar ar trebui să iasă din zona euro. „Este clar că Grecia are nevoie de ștergerea datoriilor, iar datoria Greciei poate fi ștearsă doar în afara zonei euro, așa că vorbim despre Grexit”, a spus el.
Rolul FMI, important
Guvernul german vrea ca Fondul Monetar Internațional să aibă un cuvânt de spus în acordul de împrumut cu Grecia, pentru ca planul de salvare a economiei elene să aibă o credibilitate mai mare. Dar se opune propunerii FMI de scutire a datoriilor Atenei.
Șefa FMI, Christine Lagarde, a apărat perspectiva pesimistă asupra economiei grecești expusă de organizația sa, explicând că fondul trebuie să fie „cel care spune adevărul dificil”, chiar dacă unora nu le place analiza. FMI și Grecia nu se pun de acord asupra soluțiilor la problemele economiei grecești, ceea ce întârzie acordarea unei noi tranșe de împrumut.
Ministrul de Finanțe grec, Euclid Tsakalotos, spune că raportul FMI, publicat marți, „nu face dreptate” țării sale, pentru că subevaluează creșterea economică și progresele făcute în ani de sacrificii.
Progrese insuficiente
Raportul subliniază că „în ciuda unui efort extrem” al cetățenilor greci, unele dintre reforme sunt incomplete, printre acestea fiind schimbări la sistemul de pensii și impozitarea veniturilor, pentru că prea puțini oameni suportă povara taxelor prea mari, spune Lagarde. Potrivit FMI, Atena se bazează pe un calcul prea optimist privind creșterea economică și bugetul.
Și ministrul de Finanțe german Wolfgang Schaeuble a transmis un mesaj clar: „Nu putem reduce datoria pentru o țară membră a zonei euro, este exclus acest lucru prin Tratatul de la Lisabona”.