Ieșirea din UE ar putea dezmembra Regatul Unit

Ieșirea din UE ar putea dezmembra Regatul Unit

Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord este mai aproape de ieșirea din UE, ultimul obstacol fiind depășit: Parlamentul și-a dat acordul ca premierul Theresa May să declanșeze procesul care va dura doi ani

Camera Lorzilor, camera superioară a Parlamentului britanic, și Camera Comunelor au adoptat proiectul de lege, luni seara. Camera Lorzilor, care are 800 de membri, a luptat pentru a amenda proiectul, introducând un amendament ce promitea cetățenilor UE că pot trăi în continuare în Marea Britanie, chiar și după ce țara va ieși din UE.

FOTO: Premierul scoțian, Nicola Sturgeon, vrea un nou referendum privind ieșirea din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord FOTO: AGERPRES

Ei au mai cerut ca Parlamentul să voteze încă o dată, după ce se încheie negocierile, să aprobe acordul final între Marea Britanie și celelalte 27 de națiuni UE. Ambele amendamente au fost respinse de Camera Comunelor, unde guvernul conservator, condus de Theresa May, are majoritate. Unii conservatori, cu opțiuni pro-UE, și-au exprimat nemulțumirea și s-au abținut de la vot.

Liber la invocarea Art.50

Proiectul urma să primească acceptul regal, ieri, o formalitate care durează câteva ore, iar apoi urma să devină lege. May este liberă să invoce Articolul 50 din Tratatul UE, înainte de termenul pe care și l-a impus, 31 martie, urmând doi ani de negocieri cu UE.

Disputa referitoare la cetățenii europeni care trăiesc în prezent în Marea Britanie (al căror număr e estimat la trei milioane) a stârnit dezbateri emoționale. Oficiali britanici și europeni au susținut că acelor cetățeni ar trebui să li se garanteze dreptul de a rămâne, dar nu s-a ajuns la un acord pe această temă.

Secretarul pentru Brexit David Davis a declarat că „guvernul are o responsabilitate morală” față de cei trei milioane de europeni și un milion de britanici care trăiesc în alte state și că intenționează să le garanteze drepturile cât mai rapid posibil, după ce încep negocierile.

„Acord sau dezacord, cu vot sau fără vot, vot pozitiv sau negativ, un lucru este cert: acest proces este inevitabil”, a spus parlamentarul conservator Edward Leigh, adăugând: „noi ieșim din UE și asta e ceea ce doresc oamenii”.

Brexit „dur”

Brexitul dur sau „curat” este cel care presupune că Marea Britanie nu va rămâne parte a pieței unice europene. Uniunea vamală a UE permite comerț liber între membrii săi, dar și liberă circulație a persoanelor, bunurilor, serviciilor. Libera mișcare a forței de muncă, cea care conduce la creșterea numărul de imigranți, a fost un punct cheie în dezbaterea pro și contra Brexitului.

Rămânerea pe piața unică este percepută ca o ieșire parțială din UE, adică să se păstreze anumite beneficii ale apartenenței la Uniune. Dacă iese total din UE, Marea Britanie va putea încheia separat acorduri cu alte state ale lumii - SUA, Canada, India, China, etc.

Parțial sau total

Theresa May este categorică: „Marea Britanie pleacă din UE, nu doar parțial, nu devine membru asociat sau altceva care să lase loc de interpretări”.

Politicienii britanici pro-UE speră să se păstreze legăturile comerciale, dar sunt contraziși de cei care spun că nu asta șiau dorit cei 52% care au votat „Da” la referendumul din 2016.

Scoția s-ar putea rupe de Anglia

Victoria guvernul britanic în Parlamentul de la Londra a fost temperată de ideea unui nou vot într-un referendum privind independența Scoției. Acesta ar pune în pericol uniunea politică de 300 de ani dintre Anglia și Scoția. Premierul scoțian, Nicola Sturgeon, a anunțat, luni, că ar putea un nou referendum în 2018-2019, pentru ca țara sa să nu fie nevoită să iasă din UE împotriva voinței cetățenilor săi. În timp ce britanicii au votat majoritar să părăsească UE, în iunie 2016, scoțienii au votat pentru „Rămânere” în procent de 62% față de 38% pentru „Ieșirea” din UE. Premierul Theresa May a răspuns că anunțul liderilor scoțieni este „profund regretabil” și a acuzat-o pe Nicola Sturgeon că are o „viziune politică îngustă”.

Primele reacții legate de ieșirea Marii Britanii din UE

● Preţul ciocolatei va creşte dacă Marea Britanie nu va reuşi să ajungă un acord comercial bun după Brexit, a avertizat un director al grupului american Mars. Fiona Dawson, preşedinte global la Mars, a spus că absența unui acord comercial între Marea Britanie și statele membre UE va duce la impunerea unui tarif de 30% pentru importurile de dulciuri.

FOTO: Protestatarii au cerut ca lucrătorii și studenții din UE să nu fie afectați de Brexit FOTO: AGERPRES

● Conducerea Universităţii Oxford a cerut autorităţilor britanice să garanteze drepturile cetăţenilor UE după Brexit, avertizând că altfel cea mai veche instituție de învățământ superior din Marea Britanie va suferi pierderi enorme prin plecarea personalului academic.

● Un raport al guvernului spaniol estimează impactul ieșirii Regatului Unit din UE la 0,2-0,4% din PIB, adică 2-4 miliarde euro, Spania fiind prima destinaţie a britanicilor în Europa. Estimări neoficiale cifrează numărul britanicilor stabiliţi pe teritoriul spaniol la 800.000- 1.000.000 de persoane.

● Schimburile comerciale fără tarife vamale după Brexit sunt extrem de importante pentru menținerea locurilor de muncă la uzinele Ford din Marea Britanie, a afirmat Jim Farley, directorul general al Ford Europa. O treime din motoarele Ford sunt produse în Regatul Unit, iar producătorul american a avertizat că reduce investiţiile din cauza cererii reduse.

● Majoritatea medicilor europeni care lucrează în Marea Britanie (circa 55%) iau în considerare părăsirea țării din cauza Brexit-ului, foarte mulți în următorii doi ani, ceea ce va arunca Serviciul Naţional de Sănătate într- o nouă criză de personal, a arătat un sondaj realizat de Consiliul General al Medicilor (GMC), luna trecută.