Un val de cereri de pensionare a fost înregistrat, în prima lună a noului an școlar, iar șefii Inspectoratului sunt în alertă.
Potrivit inspectorului școlar general adjunct Ioan Puiu, rata de pensionare din acest an școlar este mai mare față de alți ani.
Creșterea punctului de pensie este principal explicație pentru numărul foarte mare de cereri de pensionare înregistrate de Inspectoratul Școlar Județean Suceava.
Spre exemplu, zece cadre didactice au motivat creșterea punctului de pensie în cererile lor de pensionare.
Faptul că din ce în ce mai mulți profesori se cer la pensie se explică și prin aceea că doresc să scape de stresul cursurilor, inclusiv cele online, de riscul îmbolnăvirii având în vedere pandemia de noul coronavirus, de scenariile roșii și, în general de situația mereu fluctuantă din sistemul de învățământ românesc.
„Au început să curgă cererile de pensionare de vreo două săptămâni. Deși acești profesori, aflați la vârsta pensionării, au cerut continuitate pentru acest an școlar, acum s-au răzgândit și vor la pensie. Observăm o rată de pensionare mai mare față de alți ani, și asta pentru că punctul de pensie a crescut foarte mult, iar pensia a devenit mai atrăgătoare decât catedra”, a declarat inspectorul școlar adjunct Ioan Puiu.
„ Așa motivează profesorii care au depus cererile de pensionare în prima lună din acest an școlar. Avem zece până acum, dar continuă să vină cererile aproape zilnic și, comparativ cu anii trecuți, sunt foarte multe, ținând cont că a trecut doar o lună din acest an școlar”, a explicat inspectorul Ioan Puiu.
Catedrele sunt păstrate în acest an
Dar aprobarea cererilor de pensionare nu înseamnă renunțarea la catedră în timpul anului școlar.
Potrivit Inspectoratului Școlar Județean Suceava, profesorii respectivi, după ce au aprobarea de a se pensiona, își depun dosarele la Casa de Pensii, iar după ce primesc deciziile de pensionare intră în drepturi, iar pentru activitatea la catedră sunt plătiți în regim de plată cu ora.
Iar elevii nu rămân fără cadru didactic la clasă în timpul anului școlar. Catedra urmează să fie scoasă la concursul de titularizare de anul viitor.
„Noi le aprobăm cererile, însă activitatea lor la catedră continuă, ei urmând a fi plătiți în regim de plata cu ora. Oricum, decât un necalificat, eu prefer oricând un pensionar la catedră”, a declarat inspectorul Puiu.
În luna februarie a acestui an, în etapa soluționării cererilor de menținere în activitate a personalului didactic titular pensionabil, Inspectoratul sucevean a aprobat 220 de astfel de cereri.
172 de cadre didactice dintre cele care au obținut menținerea în activitate și în acest an școlar au vârste cuprinse între 61,5 și 65 de ani, iar alte 48 sunt titulari în funcția didactică și au obținut menținerea în activitate până la 3 ani peste vârsta de 65 de ani, potrivit inspectoratului școlar.
40% dintre cererile de continuitate au fost depuse de învățătoare și educatoare, dar au mai primit continuitate profesori de chimie, discipline tehnice, biologie și limba română, profesori de educație fizică și matematică.