Cine vor fi primii oameni care se vaccinează? Aceasta este întrebarea ce se află pe buzele tuturor românilor.
Lista primilor români care vor fi vaccinați împotriva SARS-COV-2 va respecta cerințele Organizației Mondiale a Sănătății și ale Comisiei Europene.
Spune acest lucru chiar coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță. În mai multe instituții au fost deja cerute liste cu persoane în funcții cheie, a căror îmbolnăvire ar afecta activitatea. Comisia Europeană a anunțat că a încheiat al cincilea acord pentru cumpărarea de ser imunizator împotriva COVID-19 și este în discuții și cu a șasea companie.
Angajaţii din spitale - de stat şi private, personalul care desfăşoară activităţi esenţiale, cei peste 65 de ani şi cei cu boli cronice care au împlinit 18 ani, acestea sunt cele 4 categorii care vor beneficia primele de vaccinul anti-COVID.
Lista este făcută după recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii
Lista ţine cont de câteva aspecte importante, cum ar fi riscul de a face o formă gravă a bolii sau de a infecta mai mulţi oameni.
Dr. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID: „Al doilea criteriu foarte important este cel al protejării activităţii esenţiale, activităţile critice, din ceea ce înseamnă funcţionarea unui stat, a unei societăţi, începând de la siguranţa naţională. apărare, transporturilor, energie, management, deşeuri, tot ce înseamnă învăţământ, sunt domenii fără de care viaţa noastră de zi cu zi nu se poate desfășura optim”.
Ministerul sănătăţii a cerut deja ca instituţiile să identifice oamenii aflaţi în poziţii cheie, adică acei specialişti a căror activitate este esenţială şi nu poate fi întreruptă.
Andrei Baciu, secretar de stat în MS: „Este a doua recomandare a OMS şi pe care o folosesc şi celelalte state UE. Nu se vorbeşte de persoane, indiferent de poziţia şi structura ierarhică. Vorbim de rolul şi funcţiunea unei persoane, a unui birou. Este necesară o inventariere a categoriei la risc pentru a face o bună planificare şi organizare”.
Un alt criteriu important este cel epidemiologic
Dacă într-o anumită zonă va fi o creştere accelerată a numărului de cazuri noi de infecţie cu SARS COV 2, autorităţile vor aloca şi acolo, cu prioritate, doze de vaccin. Trebuie să ştim că serul imunizator va veni în tranşe, iar acestea au fost calculate la numărul de locuitori. De fiecare dată, România va primi 4,3 % din cantitatea pe care o va distribui Comisia Europeană”, scrie Stirileprotv.