Înlocuieşte föhnul obişnuit cu unul din ceramică, mai puţin agresiv, nu te spăla cu apă fierbinte şi renunţă la elastice, care-ţi rup firele de păr.
Spală-ţi părul la aproximativ trei zile şi aplică şampon de maximum două ori, fără a masa puternic. Cel puţin o dată pe zi este bine să te piepteni, pentru a înlătura impurităţile şi a îmbunătăţi elasticitatea părului. Specialiştii americani, citaţi de publicaţia „Prevention“ şi specialiştii români îţi arată cum să repari cele mai frecvente greşeli pe care le faci în îngrijirea părului. Aplică şamponul de maximum două ori Pieptănatul de prea multe ori pe zi, şamponatul agresiv sau decolorările repetate vor deteriora într-un final cuticula, stratul exterior al firului de păr, cu rol de protecţie.
„Aplicarea şamponului se face de maximum două ori, prin masare uşoară, de la creştet spre ceafă, fără folosirea unghiilor, ci a buricelor degetelor. Apa utilizată trebuie să fie călduţă. Apa fierbinte irită şi deshidratează scalpul şi firul de păr“, te sfătuieşte Oana Clătici, medic specialist dermato-venerologie la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti.
Foloseşte întotdeauna produse potrivite tipului de păr.
„Dacă există probleme ale scalpului (mătreaţă etc.) se pot folosi tratamente locale. Independent, se tratează firul de păr cu produse emoliente, de tipul măştilor“, adaugă Ana Maria Agache, medic specialist dermatologie. Dacă ai păr normal - se recunoaşte după aspectul strălucitor şi firele de păr rezistente-, spală-te la trei-patru zile. Dacă ai părul gras (fără volum şi aspect neîngrijit) spală-te la minimum patru zile, deoarece spălările prea frecvente cresc cantitatea de sebum. În plus, experţii îţi sugerează să-ţi ţii părul liber. „Cozile de cal, prinse cu elastice, coafurile care tensionează firul de păr duc la căderea acestuia“, accentuează doctorul Ana Maria Agache. Nu usca părul imediat după baie
Supuse la temperaturi mari, celulele din cuticula firului de păr se distrug şi lasă firul de păr fără protecţie. „În absenţa cuticulei, firul de păr se va rupe“, explică Paradi Mirmirani, medic dermatolog la Centrul Medical Kaiser Permanente Vallejo, California, citat de publicaţia americană „Prevention“. În locul uscătorului de păr obişnuit, poţi folosi unul profesional.
„Este realizat din ceramică şi utilizează energie ionică negativă. Usucă părul în timp scurt şi foloseşte mai puţină căldură, dar este de 10 ori mai scump decât un uscător de păr obişnuit“, menţionează dermatologul Oana Clătici.
Specialiştii te mai sfătuiesc să nu usuci părul cu föhnul imediat ce ai ieşit din duş. Înfăşoară-l întâi într-un prosop gros şi aşteaptă ca o parte din apă să fie absorbită.
Vopseşte-te în nuanţe apropiate culorii naturale Orice înseamnă substanţă chimică atacă firul de păr. Dacă, însă, foloseşti cât mai rar vopsea de păr, geluri sau fixative şi le ţii în păr pentru perioade cât mai scurte de timp, poţi menţine efectul de deteriorare la un nivel minim. „Niciodată nu se realizează în aceeaşi şedinţă de coafor şi colorare şi permanent“, te mai sfătuieşte dermatologul Oana Clătici. Specialiştii îţi mai recomandă să te vopseşti la minimum o lună jumătate şi să foloseşti o culoare apropiată de cea a părului tău, pentru a nu folosi o cantitate prea mare de decolorant.