Liderul retras al Cubei critică deschiderea spre consumerism iniţiată de Havana, o slăbiciune care a existat şi în România comunistă.
Mii de cubanezi care locuiesc în case de la stat şi le vor putea cumpăra mai uşor şi chiar lăsa moştenire copiilor, a decis liderul de la Havana, Raul Castro. În plus, el a eliminat şi restricţiile privind nivelul salariilor. Mulţi cubanezi - în special militarii, profesorii, medicii, muncitorii din construcţii şi cei de pe plantaţiile de trestie-de-zahăr - îşi pierdeau locuinţele când ieşeau la pensie. Potrivit datelor oficiale, 85% dintre cubanezi au titluri de proprietate asupra imobilelor în care stau, dar vânzarea şi cumpărarea lor sunt interzise, relatează BBC. Casele de la stat urmau să treacă în proprietate privată în conformitate cu o lege aflată deja în vigoare. Însă, printr- un decret dat la sfârşitul săptămânii trecute, Raul Castro a simplificat procesul birocratic prin care se acordă titlurile de proprietate şi a permis ca respectivele locuinţe să poată fi lăsate moştenire.
Cuba nu are o piaţă imobiliară. Totuşi, cubanezii pot face schimb de case printr-o metodă numită „permuta“, ce constă în plata unor sume de bani „pe sub masă“, explică Reuters. În ceea ce priveşte salariile, noul lider cubanez vrea ca angajaţii să fie motivaţi să câştige mai mult şi să nu mai existe praguri maxime pentru acestea, obiectivul urmărit fiind creşterea productivităţii muncii. Fidel reacţionează din pix Poziţia oficială a regimului de la Havana este că reformele din ultimul timp au fost iniţiate de Fidel Castro şi doar extinse de Raul, cu aportul a milioane de cubanezi. Însă, într-un articol apărut în publicaţ ia „Granma“, Fidel denunţă „cultul egoismului“ şi critică accesul facil la bunurile de consum. Aducând în discuţie exemplul României, el a spus că „existau acolo teoreticieni ai accesului facil la bunurile de consum, aşa cum există şi în Cuba“.
„Ochii şi urechile imperialiste erau atente la aceste vise“, a adăugat Fidel, în contextul în care Raul a ridicat restricţiile la vânzarea de calculatoare, telefoane mobile, DVD-playere şi electrocasnice. „Cei care se dedică unui cult al egoismului fără nicio restricţie din partea statului nu vor constitui niciodată o operă solidă şi durabilă“, a scris Fidel. SCHIMBĂRI ÎN SERIE Reformatorul de la Havana Raul Castro a ajuns la conducerea Cubei pe 31 iulie 2006, după ce a preluat atribuţ iile fratelui său, Fidel, care a renunţat la putere din cauza deteriorării stării de sănătate. Pe 24 februarie 2008, Raul a fost ales de membrii Adunării Naţionale de la Havana preşedinte al ţării şi, în următoarele şase săptămâni, a început să promoveze o serie de reforme menite să ridice nivelul de trai al populaţiei. Pe lângă accesul la electronice şi electrocasnice, el le-a oferit compatrioţilor săi şi accesul la hotelurile şi staţiunile rezervate anterior doar turiştilor străini. De astăzi, cubanezii vor putea cumpăra şi utiliza telefoane mobile, iar pe viitor ar putea călători mai uşor în străinătate.