Publicul din Franţa poate admira, pentru prima dată, patru icoane prețioase aduse din Ucraina. Lucrările de artă extrem de rare sunt expuse în prezent la Muzeul Luvru-Lens, la aproximativ 200 de kilometri nord de Paris.
Patru icoane din Ucraina, expuse în Franța
În acest caz, este vorba de o reprezentare a Fecioarei cu Pruncul din secolul al XV-lea, o icoană a Sfântului Ioan Botezătorul din secolul al XVI-lea și două icoane neobișnuit de mari (2 metri pe 2 metri) reprezentând Judecata de Apoi și Imnul Fecioarei realizate de celebrul pictor renascentist grec Theodoris Poulakis.
Icoanele sunt pictate cu tempera pe bază de ou (un amestec de pigmenți uscați și gălbenuș de ou) pe o bază de lemn, ceea ce le face să fie deosebit de sensibile la lumină, umiditate și temperatură.
Conservarea acestor lucrări nu este o sarcină ușoară.
„Scopul noastru a fost cel de a asigura cele mai bune condiții posibile de conservare pentru icoane”, spune Maximilien Durand, directorul Departamentului de Artă Bizantină al Muzeului Luvru.
Eforturi pentru evacuarea icoanelor
„În Ucraina, acest lucru nu este posibil din cauza circumstanțelor actuale. Sunt opere de artă fragile, pictate pe lemn care necesită temperaturi stabile, condiții de siguranță și o minimă manipulare. Iar rezervele Luvrului oferă toate aceste condiții”, a spus Durand reporterilor Euronews.
În 2022, un atac aerian rusesc a spart ferestrele și a deteriorat o parte din interiorul Muzeului Khanenko din Kiev. În mai 2023, din muzeu au fost evacuate în secre șaisprezece icoane, cu scopul de a le proteja de atacurile rusești.
Misiunea de evacuare a operelor de artă, condusă de Muzeul Luvru, a fost extrem de delicată și periculoasă.
„Este o țară sub legea marțială, iar măsurile de securitate și discreția sunt esențiale. Icoanele au părăsit Ucraina în secret pe uscat, însoțite de toate măsurile de protecție necesare. Pentru a ajunge la Paris au trecut prin Polonia și Germania”, a explicat Maximilien Durand.
Icoanele din Ucraina vor rămâne în Franța până la sfârșitul războiului
Potrivit muzeului Luvru, icoanele vor rămâne în Franța până la sfârșitul războiului, în timp ce expoziția va fi deschisă publicului până în iunie 2025.
„Am organizat ocazii speciale pentru a le arăta publicului larg, pentru a nu le ține departe de ochii publicului, și am efectuat studii și analize științifice. Este o oportunitate de a crea speranță și pozitivitate într-un context trist și dramatic” a spus Durand .
(Articol de Sophia Khatsenkova, Euronews; Traducerea: Cătălina Păunel, RADOR RADIO ROMÂNIA)