Instanţa supremă sesizează Curtea Constituţională în legătură cu secretele pe care Petre Tobă nu vrea să le declasifice în dosarul lui Gabriel Oprea

Instanţa supremă sesizează Curtea Constituţională în legătură cu secretele pe care Petre Tobă nu vrea să le declasifice în dosarul lui Gabriel Oprea

Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au admis, marţi, cererea DNA de sesizare a Curţii Constituţionale în legătură cu declasificarea documentelor privind cheltuirea unor sume din fondurile operative ale DIPI şi pe care fostul ministru de Interne Petre Tobă a refuzat să le pună la dispoziţia procurorilor. Decizia a fost luată în cadrul procesului în care fostul vicepremier Gabriel Oprea este judecat pentru abuz în serviciu.

“Admite cererea de sesizare a Curţii Constituţionale a României formulată de procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie. Sesizează Curtea Constituţională a României cu soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 352 alin.(11) şi (12) din Codul de procedură penală, în sensul că excluderea probelor clasificate în procesul penal, prin hotărârea nemotivată şi discreţionară a unei autorităţi administrative, încalcă prevederile art. 53 alin.(1) şi (2) din Constituţie, privind restrângerea exerciţiului unor drepturi sau unor libertăţi, precum şi art.16 alin.(1) din Constituţie, privind egalitatea în faţa legii. La încheierea de sesizare a Curţii Constituţionale a României se ataşează toate documentele necesare constatării cadrului procesual al cauzei, precum şi cele care au legătură cu excepţia de neconstituţionalitate”, se arată în decizia instanţei supreme, citată de Agerpres.

DNA a cerut judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie declasificarea documentelor privind cheltuirea unor sume din fondurile operative ale DIPI şi pe care fostul ministru de Interne Petre Tobă ar fi refuzat să le pună la dispoziţia procurorilor.

“Din conţinutul adreselor emise de DIPI şi Ministerul Afacerilor Interne a reieşit că aceste instituţii au refuzat să declasifice atât rapoartele de decontare a cheltuielilor operative reţinute în latura obiectivă a infracţiunilor pentru care Gheorghe Nicolae, Nelu Zărnică, Dănuţ Marian Iacob şi Gabriel Nicolae Pavel au fost inculpaţi în cauză, cât şi cu privire la alte acte esenţiale pentru soluţionarea prezentei cauze. În baza art. 352 alin. (11) din Codul de procedură penală, solicităm instanţei de judecată să iniţieze procedura de declasificare a înscrisurilor esenţiale pentru soluţionarea cauzei”, se arată în rechizitoriul DNA.

Ne puteți urmări și pe Google News

Petre Tobă este urmărit penal de DNA pentru săvârşirea infracţiunii de favorizare a făptuitorului.

Potrivit DNA, pe 1 aprilie, în contextul în care se afla în instrumentare dosarul în care era cercetat Gabriel Oprea şi şefi ai DIPI, Petre Tobă a refuzat declanşarea procedurii de declasificare parţială a unor documente în legătură cu gestionarea unor fonduri operative.

Procurorii susţin că şefii DIPI au cumpărat bunuri care nu au nicio legătură cu fondurile operative: căsuţe de păpuşi cu nisipar şi tobogan, în valoare de 7.000 lei, cărţi de joc, darts, arcuri de tir, plase de tir, mingi de volei în valoare de circa 4.000 lei, bandă de alergare, în valoare de circa 12.000 lei, cuptor electric, în valoare de circa 17.000 lei, stilouri în valoare de 13.000 lei, uniforme de chestor, pavele, cărţi în ediţii de lux, legate în piele, pe comandă, mese festive ale ofiţerilor neoperativi ai DIPI.